אידיאל היופי הנשי שואף לנשים רזות וחטובות אך האם מודל זה הולך ביחד עם בריאות? האם האבולוציה כיוונה לכך שנשים יהיו רזות וחטובות? מה הפיזיולוגיה של רקמת השומן של גבר ואשה מלמדת אותנו על אחוזי השומן האידיאלים לגברים ונשים.
רמת הפוסט: מתחיל
הצורך האבולוציוני
בטבע המתאים ביותר שורד ולכן ההבדלים בין גברים ונשים קשור ליכולת שלנו להתרבות. בעוד שגבר צריך רק להפרות את האשה כדי להעביר את הגנים שלו האשה צריכה לסחוב ולטפל בילד לאורך זמן ממושך. לכן האשה צריכה בפועל לספק את הצרכים של שני אנשים, שלה ושל התינוק. על מנת לספק צרכים אלו האשה נושאת עליה יותר שומן באופן יחסי לגבר. רקמת השומן לא רק מספקת אנרגיה לתינוק אלה גם ויטמנים ומינרלים חשובים המסיסים בשומן. למשל אצל נשים יש אחוז גבוה יותר של אומגה 3 ברקמת השומן, חומצת שומן הקריטית להתפתחות המוח של תינוקות.
בגרף ניתן לראות כיצד לנשים יש אחוזי שומן גבוהים יותר מאשר גברים באופן טבעי [1].
הבדלים פיזיולוגים ברקמת השומן
נשים נוטות לאגור את השומן באזור האגן והירכיים ואילו גברים באזור הבטן. בעקבות כך גברים נוטים לצבור יותר שומן פנימי באזור הבטן, שזהו גורם סיכון לתסמונת המטבולית. אחד המנגנונים הקשורים לכך היא היכולת הגבוהה יותר של נשים לאגור שומן תת עורי (אחוזי שומן גבוהים יותר לנשים). כאשר אנו יודעים שהצטברות שומן פנימי ודלקתיות ברקמת השומן קשורות לבופר של השומן התת עורי. זאת אומרת כמה שומן תת עורי ניתן לאגור עד שהגוף לא יכול לאגור יותר ואז הוא עובר לשומן הפנימי. מכיוון שלנשים יש יכולת גדולה יותר לאגור שומן תת עורי הן פחות אוגרות שומן פנימי ביחס לגברים.
נשים יוצרות יותר טריגליצרידים מאשר גברים למרות שהרמות שלהם בדם זהות אצל גברים ונשים. עובדה זו קשורה ליכולת ניוד שומן של נשים ביחס לגברים. ניתן לראות זאת גם כאשר הן שורפות יותר שומן בזמן פעילות גופנית. יכולת זו מאפשרת לנשים לאגור שומן באזורים קריטיים שחשובים שיהיו זמינים במידה ויהיה תינוק.
תופעות אלו קשורות בין היתר להורמון אסטרוגן אשר יש לו יכולת להגביר שריפת וניוד שומן [1].
“The difference is associated with oestrogen. Giving exogenous oestrogen to males decreases carbohydrate and amino acid metabolism during exercise, and increases fat oxidation(36). Thus it would appear that women are more physiologically geared to use fat as a metabolic fuel under conditions of sustained increased demand, while men rely more on glucose and protein metabolism.”
לפטין ופוריות
לפטין הינו הורמון המופרש מרקמת השומן מאותת לגוף על כמויות השומן בגוף. לנשים באופן טבעי יש יותר לפטין בגוף מאשר גברים זאת בשל מסת השומן הגדולה יותר שלהן.
ללפטין יש מספר תפקידים בפוריות של האשה. ככל שלאשה יש רמות לפטין גבוהות יותר ככה היא פורייה יותר. לעומת זאת אצל גברים אחוזי שומן נמוכים או גברים לא מקושרים חזק ליכולת הפוריות [1].
“Fat and reproduction are intimately linked in women. Leptin, the molecule of ‘fat homeostasis’, has direct effects on female fertility and fetal growth and development(69). Women with low body fat (or low leptin for any reason)
have decreased fertility. This does not appear to be the case for men. Fertility in men is largely unaffected by BMI of 15–26 kg/m2, but declines with further increases of BMI (Fig. 4) (74). Thus men and women differ in the reproductive
consequences of low body fat.”
ללפטין יש השפעות על המוח והוא מקושר לאינסולין בהשפעה על המוח. למרות שרמות גבוהות של לפטין מקושרות לפוריות אין זה אומר שככל ששמנים יותר כך פוריים יותר באופן כללי. אצל נשים עם השמנה כתוצאה מתנגודת אינסולין יש ירידה בפוריות זאת עקב תנגודת אינסולין ותנגודת לפטין. מדובר על טווחים פיזיולוגים ותקינים של לפטין.
ניתן לראות את חשיבות הלפטין כאשר בזמן הריון הרמות שלו עולות [2]:
המסר לתזונה קטוגנית
פעמים רבות נשים מגיעות לתזונה הקטוגנית על מנת להוריד במשקל אך חשוב להפריד בין מטרה אסטתית למטרה בריאותית. תזונה קטוגנית לא מבטיחה אחוזי שומן נמוכים אלה אחוזי שומן בריאים. ביקורת שיש לעיתים לנשים על תזונה קטוגנית שהיא לא “מצליחה” להוריד את הכמה קילו האחרונים. הבעיה היא שאין צורך להוריד את אותם “כמה קילו”, זוהי דרישה שאינה מתיישבת עם הבריאות אלא עם דרישה אסטתית.
נשים באופן טבעי צריכות להיות מלאות, כך הטבע תכנן אותנו. הרצון לרזון אינו מתיישב עם הבריאות ולכן להגיד שתזונה קטוגנית נכשלה בגלל שהיא לא מביאה לרזון זאת טעות.
משמאל איך שאשה בריאה נראית לעומת אחוזי שומן נמוכים מידי כפי שמוצג על ידי אידיאל היופי.
הפוסט הבא שמומלץ לקרוא: בעיית תאי השומן הקטנים
מקורות
[1] -Michael L. Power and Jay SchulkinSex (2008 )differences in fat storage, fat metabolism, and the health risks from obesity: possible evolutionary origins. link.
[2] – Henson MC & Castracane VD (2000) Leptin in pregnancy. Biol Reprod 63, 1219–1228. link.