טווח בדיקות הדם
בריאות באוכלוסיה
12% מהאוכלוסיה הכללית בלבד הוגדרו כבריאים מטבולית
גברים 10% ונשים 14%. רק 2.1% מאנשים בני 60+ הוגדרו כבריאים ואם עברת את גיל 40 רק 9% מהאנשים בגילאים שלך בריאים מטבולית.
״The prevalence of metabolic health in American adults is very low, even in normal weight individuals. The large number of people not achieving optimal cardiometabolic levels of risk factors has serious implications for public health. More work is needed to understand the mechanisms of risk factor development, with attention given to normal weight as well as heavier adults. Most disturbing was the absence of optimal metabolic health in adults who had obesity, less than a high school education, were not physically active, and were current smokers. Currently available interventions to improve health-related behaviors have met with limited success, and stronger and more widely accessible strategies to promote healthier lifestyles are urgently warranted.״
בריאות מטבולית
אם כן שימוש בטווח הערכים של בדיקות הדם אינו בהכרח מציין בריאות אופטילית אלא השכיחות שלו באוכלוסיה. כפי שאפשר לראות האוכלוסיה ברובה אינה בריאה ולכן גם הטווחים שכביכול ״תקינים״ מוטים לכייון תיאור של אנשים חולים.
כיצד בכל זאת נמדוד בריאות מטבולית? דרך תנגודת אינסולין. כלל אצבע שנמצא במה הסיכון בתנגודת אינסולין? [4] מראה שכאשר אנו נמצאים בשליש התחתון של התפלגות מדד תנגודת האינסולין באוכלוסיה אנו במצב מטבולי תקין. מדידת תנגודת אינסולין ניתנת לעשות במספר דרכים כאשר אני מפרט עליהן בפוסט מדידת תנגודת אינסולין. מעבר לכך ישנם מדדים רבים לבריאות מטבולית כאשר ניתן להסתכל על אנשים בריאים מטבולית ולקבל את הטווח של המדדים שלהם. בפוסט איך למדוד בריאות מטבולית אני מפרט על מספר מדדים שכאלה וטווח הרצוי על פי הבריאות המטבולית של הנבדקים.
המסקנה מרכזית מפוסט קצר זה הוא אין להסתמך על טווח הערכים שיש בבדיקות הדם כדי להעריך בריאות. מעבר לכך אנו רוצים להגיע לבריאות אופטימלית ולא בהכרח רק להיות בריאים. מדד התנגדות אינסולין עוזר להעריך בריאות מטבולית. בנוגע לערכים של מדדים אחרים יש להסתכל על נתונים ממחקרים קלינים ומחקרים הבודקים התפלגות ערכים אלה באוכלוסיה כפונקציה של מחלה זאת אומרת עבור איזה ערכים נקבל את השכיחות הנמוכה יותר של מחלה? האם זה מתנהג כגרף בצורת U? (ערכים גבוהים או נמוכים מדי אינם טובים) אילו שאלות שיש לבדוק והעריך. לצערי רוב רופאי המשפחה אינם מודעים למצב זה ומסתכלים על ערכי בדיקות דם על פי הטווח שקופת החולים ממליצה עליה.
בשורה אל תסמכו על טווח הערכים שיש בבדיקות הדם בקופות החולים כמדד לבריאות.
הפוסט הבא שמומלץ לקרוא: אפידמיולוגיה ומחקרי תצפית
מקורות
[1] – Establishing Reference Intervals for Clinical Laboratory Test Results: Is There a Better Way? David W. Seccombe, MD, PhD, 2010. link.
[2] – Should We Maintain the 95 Percent Reference Intervals in the Era of Wellness Testing? A Concept Paper, Per Hyltoft Petersen, 2004. link.
[3] – Prevalence of Optimal Metabolic Health in American Adults: National Health and Nutrition Examination Survey 2009–2016, Joana Araújo, 2019. link.
[4] –Insulin Resistance as a Predictor of Age-Related Diseases, Francesco S. Facchin, 2001. Link.