השוואת השפעת צום, תזונה קטוגנית ותזונה מבוססת פחמימות על הגוף

 sugar-graph

מהי ההשפעה של דיאטות שונות על הורמונים מרכזיים בגוף כמו אינסולין וגלוקגון? אציג במאמר זה מחקר המראה בצורה יפה את ההבדלים בהורמונים ומרכיבים נוספים בגוף בין תזונה רגילה (גבוהה בפחמימות), תזונת דלת פחמימות וצום זאת מנת להבין בצורה טובה יותר כיצד התיאוריה עבור סוגי התזונה השונים נראית במציאות.

רמת הפוסט: מתעניין

במחקר [1] חולקו 7 אנשים סוכרתיים לסוגי תזונה שונים כדי לבחון את ההשפעה שלהם על הסוכר, אינסולין, גלוקגון וc-peptide.

– האנשים שהיו בצום צמו 3 ימים לפני המדידה.
– אנשים על הדיאטה דלת הפחמימות היו על 0 פחמימות ו15% חלבון למשך 3 ימים.
– אנשים על הרגילה היו על 55% פחמימות, 15% חלבון ו30% שומן למשך 3 ימים.

מה צפויות להיות תוצאות המחקר? התיאוריה אומרת שככל שנוריד את הפחמימות האינסולין יירד ובהתאם הפיקים שלו יהיו קטנים יותר ולכן הוא יחזור מהר יותר לרמת הבסיס שלו. אנו מבינים את השפעת האינדקס האינסולוני של המזון ונצפה לראות תוצאות בהתאם.
בנוסף להשוואה בין תזונות מבוססות שומן או פחמימה מוצג במחקר הזה את כלי הצום. צום הינו כלי חזק ביותר לאיזון הורמונלי (כפי שתכף נראה מתוצאות המחקר). למרות שצום הינו כלי מאד חזק הוא רק כלי ואינו תזונה עליה ניתן להסתמך בתור אורח חיים. במאמר הזה אשתמש בצום כנקודת ייחוס ככלי החזק ביותר לאיזון הורמונלי על מנת להשוות אותו לתזונה מבוססת פחמימות ולתזונה מבוססת שומן.
לפני שמפענחים את תוצאות המחקר חשוב לשים לב לנקודה חשובה. המחקר נעשה על חולי סכרת סוג 2 והשינוי התזונתי שלהם היה רק ל3 ימים עקב כך הערכים האבסולוטיים של תוצאות המחקר יהיו גבוהים יותר משל אנשים בריאים. מטרת הצגת מחקר זה היא השוואה איכותית בין גישות שונות של תזונה.

תוצאות המחקר כפי שהן מוצגות בצורתן הגרפית:
sugar-graph c-peptide-graph glucagon-graph insulin-graphמעבר למשמעות של תוצאות המחקר, מה שיפה במחקר הזה הוא צורת ההצגה הפשוטה והיפה של התוצאות.
הגרפים מציגים את התוצאות כך שאין כלל צורך להכנס לניתוח הסטטיסטי של התוצאות, הן ברורות מאליהן. כך ראוי להציג תוצאות בעלי מובהקות כמו תוצאות אלו.

בגרף של האינסולין ניתן לראות כיצד הפיק של האינסולין גדול בצורה משמעותית עבור התזונה עם הפחמימות לעומת הדל פחמימה והצום, פי 4 לעומת הצום ופי 3.5 לעומת הדל פחמימה. מכיוון שהפיק יותר גדול לוקח לו יותר זמן לחזור חזרה לרמת הבסיס ולכן הרמה הגבוהה של האינסולין נשארת ליותר זמן. כפי שניתן לראות לאחר מספיק זמן רמות האינסולין של 3 התזונות מתכנס לאותו ערך. הפיקים העולים והיורדים של האינסולין הם מה שיוצרים אצלנו את התנגודת אינסולין אשר מובילה לתסמונת מטבולית ובהמשך לסכרת סוג 2.
הגרף של הסוכר מציג את ההשפעה של פחמימות על התזונה בצורה חדה יותר. ההבדלים בין צום לתזונה דלת פחמימות אינם גדולים ולמעשה זניחים אך ההבדל לעומת התזונה הרגילה עם הפחמימות הוא משמעותי ביותר. בצום ערכי הסוכר נראים די מאוזנים אפילו בשביל אדם בריא כאשר יש לזכור שמסתכלים על סוכרתיים שצמים בסך הכול 3 ימים. תוך 3 ימים של צום ערכי הסוכר התאזנו וכמעט התאזנו על תזונה דלה בפחמימות. ומה לגבי התזונה הרגילה עם הפחמימות? הסוכר משתולל ואינו קרוב כלל לערכים בריאים.
עבור הגרף של הגלוקגון מתקבלים ערכים מעורבים. תפקידו העיקרי של הגלוקגון בגוף הוא העלאת רמות הסוכר בדם על ידי הגברת גלוקונאוגנזה בכבד. באמצעות הבנה של תפקיד זה ניתן לראות דרך הגרף את תסמונת השחר. בגרף של הגלוקגון מסומן ריבוע בו ניתן לראות עלייה בערכיו עבור שלושת התזונות השונות. באותו הזמן ערכי האינסולין אינם עולים ולכן המשמעות מכך היא שהסוכר יעלה. אכן ניתן לראות עבור אותם שעות בגרף של הסוכר שהסוכר עולה.

מידע חשוב נוסף אשר מסופק במחקר זה ואינו מסופק במחקרים אחרים הוא השטח של הגרפים. מדוע ערך זה חשוב כל כך? עבור אינסולין אנו שואפים לשטח כמה שיותר נמוך מתחת לעקומה. המשמעות של שטח נמוך הוא שהאינסולין נשמר כמה שיותר קרוב לערכי צום לאורך זמן, זהו מדד לרגישות לאינסולין. אנו מעוניינים לבצע ניתוח איכותי של שטחי העקומות עבור התזונות השונות, הערך האבסולוסטי של השטח אינו בעל חשיבות כרגע. מה הם הערכים המתקבלים? 1005 עבר התזונה הרגילה, 533 עבור הדל פחמימה ו309 עבור הצום. היחס בינהם הוא בקירוב 1:1.7:3.3, זאת אומרת שהשטח מתחת לעקומה עלה פי 1.7 עבור התזונה הדלת פחמימות לעומת הצום שזוהו מצב הייחוס שלנו ופי 3.3 עבור התזונה של הפחמימות שזה למעשה פי 2 מאשר התזונה דלת הפחמימות. מכיוון שההבדלים בשטחי הגרפים ברורים ומובהקים כל כך אין אפילו צורך לבצע ניתוח סטטיסטי, התוצאות ברורות מאליהן. תזונה דלה בפחמימות בעלת שטח מתחת לעקומה של האינסולין נמוך בצורה משמעותית מאשר תזונה מבוססת על פחמימות.

לסיכום במחקר זה ניתן לראות בצורה יפה את ההבדל בין תזונה דלת פחמימות לתזונה “רגילה” (55% פחמימה) כאשר התזונה דלת הפחמימות מציגה ערכים קרובים מאד לצום שהוא כנאמר מצב ייחוס אשר אינו אפשרי לטווח ארוך. לכן המסקנה שלנו ממחקר זה הוא שתזונה דלת פחמימות שומרת על ערכי האינסולין נמוכים ויציבים וביחד איתם על ערכי הסוכר. לכן תזונה דלת פחמימות או בשמה האחר תזונה קטוגנית הינה אידיאלית ועדיפה בהרבה על תזונה מבוססת פחמימות עבור אנשים שמעוניינים לשמור על המטבוליזים תקין וסוכרתיים בפרט.

הפוסט הבא שמומלץ לקרוא: אינסולין

מקורות

[1] – Comparison of a carbohydrate-free diet vs. fasting on plasma glucose, insulin and glucagon in type 2 diabetes, Gannon MC, 2015. link.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments