התמדה בתזונה קטוגנית

האם תזונה קטוגנית קשה יותר להתמדה מתזונה אחרת? אחת הטענות שעקב הירידה בכמות הפחמימות יהיה קשה להתמיד בתזונה. אך בספרות יש עדויות אחרות.

רמת הפוסט: מתחיל

מחקרים

במחקר [1] בחנו תזונה קטוגנית מול תזונה ים תיכונית ביכולת ההתמדה של אנשים סוכרתיים (סוג 2) בתזונה. במשך 4 שבועות המזון סופק על ידי החוקרים ו8 שבועות הבאים הנבדקים קנו לעצמם את האוכל. מדובר בcrossover כך שכל נבדק ניסה את שתי הסוגים. במשך התקופה בה האוכל סופק על ידי החוקרים ובמשך התקופה שהנבדקים היו צריכים לקנות בעצמם ציון ההתמדה של הנבדקים היה גבוה יותר בקטוגני. ציון ההתמדה הותאם לכל תזונה. למשל בקטוגני כמה פחמימות, כמה שומן וכ׳.

The WFKD adherence score consists of 5 components: total carbohydrates, percent of calories from fat, nonstarchy vegetables, added sugars, and refined grains. Low-carb intake is the key tenet of a ketogenic diet; therefore, net carbohydrate intake was weighted to make up half of the final score.
The Med-Plus adherence score consists of 8 components. Diet components that were most heavily emphasized by health educators during instruction were: inclusion of nonstarchy vegetables, intact whole grains and starchy vegetables, and limiting added sugars and refined grains
התזונה שלהם:
The final WFKD menu offerings provided participants a diet with: 66% fat, 5% carbohydrate, and 29% protein. For the Med-Plus phase, recommendations from the Mediterranean Pyramid [23] were followed and included the extra restriction of no refined grains and no added sugars. The final menu offerings provided participants a diet with 46% fat, 38% carbohydrate, and 16% protein
הקטוגני הוא למעשה על פי מה שStephen D. Phinney וJeff Volek מפרסמים. כאשר WFKD = well formulated ketogenic diet. כמו כן הם דיווחו על קטונים עם ממוצע שבועי שיצא 0.5-1.5 mM.
ketogenic_Adherence_03 ketogenic_Adherence_02 ketogenic_Adherence_01
במשך 12 השבועות הראשונים הקטוגני הראו ציון התמדה גבוה יותר אבל במעקב אחרי 12 שבועות הייתה ירידה בקטוגני לעומת הים תיכוני. ניתן לראות שהתזונה הקטוגנית מובילה כמעט בכל הפרמטרים.
במחקר [2] נוסף 17 נבדקים חולקו לשתי קבוצות כך שקבוצה אחת תחילה אכלה תזונה קטוגנית המורכבת מ4% פחמימה, 30% חלבון ו66% אחוז שומן למשך 4 שבועות לאחר מכן “איפוס” הגוף למשך 3 ימים ועוד 4 שבועות על תזונה המורכבת מ35% פחמימה, 30% חלבון ו35% שומן. הקבוצה השנייה עשתה את אותו הדבר רק בסדר הפוך. מתוצאות הסיפוק והרעב שלהם בתזונה התזונה הקטוגנית השיגה תוצאות טובות יותר מהתזונה ״המאוזנת״.
אומנם גם תקופת הזמן הייתה קצרה יותר אך ניתן לראות יתרונות מסוימיים לתזונה הקטוגנית בעיקר בתחום הרעב. לא היה הבדל בסיפוק של הנבדקים בין סוגי התזונות כך שהתזונה קטוגנית לא גרועה יותר לפחות.

“Subjects felt significantly (P = 0.014) less hungry (-4.6 onthe VAS) while following the LC ketogenic diet than while following the MC nonketogenic diet”

“The latter suggests that subjects responded differently over time (days) to the 2 diets or, more specifically, that hunger was reduced over week 1 to a greater extent with the LC ketogenic diet than with the MC nonketogenic diet.”

“Subjects had no significant overall preferences for either diet, as assessed by the postmeal questionnaires (Table 3) for pleasantness (P = 0.213) or satisfaction (P= 0.164). “

“There was no correlation of the difference in pleasantness between the LC and MC diets and the difference in energy intake.”

“On average, there was no significant difference in perceived anxiety or depression according to diet composition.”

high_prorein_ketogenic

סיכום

במחקרים קצרי טווח ניתן לראות יתרונות משמעותיים לתזונה הקטוגנית מבחינת יכול ההתמדה, הסיפוק והרעב. אני מפרט בהרחבה על אפקט השובע של תזונה קטוגנית בפוסט נפרד. כאשר מסתכלים על טווחים ארוכים [3] כמו במחקר DIRECT שבדק התמדה לאורך שנתיים ניתן לראות ירידה בהתמדה בתזונה הקטוגנית כפי שגם רואים לאחר 12 שבועות במחקרים אחרים [1]. אומנם ב[3] מבוסס שאלונים ארוכי טווח והוא אינו הכי מדוייק אך התוצאות שלו מציגות מגמה:

״Overall compliance at month-24 was 85%, with 90% in low-fat, 85% in Mediterranean, and 78% in low-carbohydrate diet (p = .042 between groups)״

הירידה בהתמדה קשורה ככל הנראה לסיבות חברתיות וסביבתיות. אפילו בזמן שלב הכניסה לקטוזיס שבו יש קשיי הסתגלות הנבדקים במחקרים מציגים התמדה רבה יותר. לאנשים קשה להתמיד בתזונה שונה מהסביבה שלהם באופן כללי כך שאחד המפתחות להצלחה בתזונה קטוגנית הוא לנסות להתאים את הסביבה שתיהיה תומכת ושתעזור להתמיד בתזונה לאורך זמן. כאשר הסביבה התומכת ויש מוטיבציה גבוהה רואים שאנשים מדרגים את התזונה הקטוגנית גבוה יותר מתזונות אחרות בסיפוק שלהם.

מקורות

[1] – Adherence to Ketogenic and Mediterranean Study Diets in a Crossover Trial: The Keto–Med Randomized Trial, Christopher D. Gardne, 2021. link.

[2] – Effects of a high-protein ketogenic diet on hunger, appetite, and weight loss in obese men feeding ad libitum, Gerald E Lobley, 2008. link.

[3] – Adherence and Success in Long-Term Weight Loss Diets: The Dietary Intervention Randomized Controlled Trial (DIRECT), Shai, Iris, 2009. link.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments