חוסר תזונתיים והדרדרות בריאותית לאורך הדורות

evolution

מחקר ממושך על חתולים במשך 10 שנים ו7 דורות מראה מה התוצאות הבין הדוריות של תזונה לקויה. אומנם אנחנו לא חתולים אבל הכוח הדוחף של האבולוציה שעובד על החתולים עובד גם עלינו והבריאות שלנו אינה נקבעת רק על פי מה שאנחנו אוכלים ועושים כעת אלא גם לפי מה שאמא שלנו אכלה ועשתה ומה שסבתא שלה אכלתה ועשתה וכן הלאה. התוצאות של המחקר הזה די עגומות לגבינו ומראות שאבן אחת שזרק טיפש לבאר, אלף חכמים לא יוציאו נכון גם לגבי גנטיקה, פיזיולוגיה והבריאות שלנו.

רמת הפוסט: מתחיל

תזונת חתולים ובריאותם

המחקר על החתולים פורסם בספר של Francis M. Pottenger, MD והוא נקרא Pottenger’s Cats: A Study in Nutrition (זמין באמזון [1]). את תיאור המחקר והממצאים שלו לקחתי מסיכום של Pat McKay שמצאתי באינטרנט [2].
המחקר התבצע על חתולים שחולקו למספר קבוצות שונות לפי התפריט שניתן להם, בפוסט הזה אתאר 2 קבוצות. קבוצה 1 אכלה שני שליש מהאוכל שלהם כבשר נא, שליש חלב מלא והם קיבלו תיסוף של שמן כבד דג קוד. הקבוצה השנייה הייתה זהה לראשונה מלבד הבשר שהם אכלו, הם אכלו את אותה כמות הבשר אבל הוא היה מבושל מה שגרם להם לחוסרים תזונתיים של מספר ויטמנים ומינרלים (ככל הנראה מספר סוגים של ויטמין B, פוסטיום וזרחן).

הדרדרות בבריאות

החתולים בקבוצה הראשונה עם הבשר הנא הראו בריאות תקינה של חתולים עם מבנה גולגולת ושלד זהים של נקבות וזכרים, פרווה באיכות טובה, התנהגות מינית כמצופה, ללא אלרגיות וללא בעיות בריאות. לעומת זאת אצל החתולים בקבוצה השנייה הגורים שלהם התחילו להראות סימנים של בריאות לקויה עם דפקטים בשלד, בגולגלות ובשיניים. העצמאות שלהם ניהיו בעלות קוטר קטן יותר ורכות יותר כך שבדור השלישי של החתולים האלה העצמות היו ממש רכות כמו גומי. האיברים הפנימיים כמו הלב והריאות לא התפתחו כראוי ומראים סימנים של דלקתיות. באופן כללי הם היו רגישים יותר לדלקות וזיהומים. מחלות עור וזיהומים עליהם גורמים למוות אצל בוגרים ושלשולים חוזרים גורמים לעוד יותר חוסרים תזונתיים.

ההתנהגות של החתולים בקבוצה עם הבשר המבושל שונה מהחתולים בקבוצה הראשונה. הנקבות תוקפניות ולא חברתיות ואילו הזכרים אפטיים ולא מתפקדים מינית עם בעיות בייצור זרע והתרבות. נקבות שנכנסות להריון מפילות פעמים רבות כאשר בדור הראשון 25% ממקרי ההריון נגמרו בהפלה ואילו בדור השני כבר 70% מהנקבות הפילו. הרבה מהנקבות לא שורדות את ההמלטה וגם מספר לא מועט לא שורד את הטיפול בגורים, הרבה גורים נולדים מתים או מתים במהלך ההנקה. המשקל ההממוצע של הגורים שנולדו לקבוצה זו הוא 100 גרם בעוד שבקבוצה השנייה הם נולדים במשקל 119 גרם, ירידה של 20% במשקל הגורים.

אפשר לראות מתוצאות המחקר איך תוך 3 דורות בלבד של תזונת חתולים לקויה יש קריסה של האוכולוסיה 

*כדי להבהיר המחקר על החתולים לא אומר שאנחנו צריכים לאכול בשר חי ולא מבושל, זה מה שנכון לחתולים ואנחנו לא חתולים

שיקום החתולים

לאחר 3 דורות על תזונה לקויה השלב הבא במחקר הוא שיקום החתולים. חזרו לתת להם בשר נא כמו בקבוצה הראשונה ובדקו את הבריאות שלהם. אומנם בריאות החתולים השתפרה אבל זה רק השתפר מעט מדור לדור ולקח 4 דורות עד שהחתולים חזרו לבריאות תקינה, 4 דורות(!). חתולה שהייתה בתת תזונה 12-18 חודשים לא תמליט יותר חתולים בריאים גם אם היא תיהיה שנים לאחר מכן על תזונה בריאה. זמן החזרה לבריאות ארוך בהרבה מהזמן שלוקח להרוס את הבריאות.

בריאות בין דורית וepigenetics

epigenetics

המחקר בא להראות כיצד שינוי תזונתי לרעה עובר בין דורות וגם כאשר חוזרים לתזונה תקינה עדיין יש נזקים מדורות קודמים שלוקח כמה דורות לתקן. שינויים כאלה יכולים לנבוע מepigenetics. זהו שינוי ברמת הגנים שלנו כתוצאה משינוי תזונתי שעוברים אל הדורות הבאים, זוהי תפיסה חדשה בכל הנוגע לאבולוציה. התפיסה המקובלת היא שמוטציות גנטיות עוברות אל הדור החדש, מה שקיבלתם בזמן הלידה זה מה שיש. כאן יש תופעה אחרת, התופעה היא שעקב שינוי תזונתי הגנים שלך משתנים עכשיו. את הגנים האלה לאחר השינוי התזונתי אתה מעביר אל הדורות הבאים. על השינויים האלה יש לנו שליטה דרך אורח החיים שלנו.

הנזק לתינוקות מהאמא

בנוסף לepigenetics התינוקות גדלים בסביבה כימית של האם שהיא אינה בריאה. לילדים שנולדו להורים סוכרתיים יש פחות 30% פעילות במיטוכונדריה בשרירים שלהם [3], עוד לפני שהילד קיבל החלטה כלשהי על התזונה ואורח החיים שלו כבר נגזר עליו להיות עם בעיות מטבוליות בגלל האם. גם לבעיות התנהגות ואוטיזם יש השפעות מהאמא. תנגודת אינסולין אצל האמא זה גורם סיכון ענק של פי 7(!) סיכון ויותר עד לטווח של פי 14 סיכון לאמהות עם תנגודת אינסולין והשמנה [4] (עוד על הסיכונים בתנגודת אינסולין אפשר לקרוא בפוסט מה הסיכון בתנגודת אינסולין?).

הדרדרות אצל בני אדם

בספר Nutrition and Physical Degeneration (הקישור הוא לפוסט עם סקירה שלי על הספר) מתואר כיצד תוך דור אחד בלבד על תזונה גרועה הכוללת שמנים צמחיים, ירקות משומרים וסוכר הדרדרה הבריאות של האוכלוסיות הילידיות הנחשפו אליה עד כדי כמעט הכחדה בחלק מהמקרים. מה לגבינו? מה זה אומר על הדור הנוכחי שלנו? את נזקי שמני הזרעיים הצמחיים אנו סובלים מאמצע המאה ה19 כנ”ל העלייה המוגזמת בצריכת הסוכר. עם זמן ממוצע של 30 שנה לדור עברו מאז 5 דורות לפחות. אם בחתולים תוך דור אחד כבר הייתה השפעה ואחרי 3 דורות היו במצב קטסטרופה מה זה אומר עלינו? בדור או השתיים האחרונים יש את הצריכה הגבוהה ביותר של שמנים צמחיים עם עלייה כך שאחוז החומצה הלינולאית ברקמת השומן עלתה ב136% תוך 50 שנה [5].

LA_in__adipose

ציידים לקטים

המעבר בין חברה מבוססת צייד לחברה מבוססת חקלאות לפני 15 אלף שנה בקירוב השפיעה על הדרדרות הבריאות בין הדורות גם כן. במחקר מעניין [6] שסקר שתי קבוצות אוכלוסייה החיו באזור גיאורגפי דומה כאשר קבוצה אחת הייתה מבוססת צייד וליקוט ואילו השנייה מבוססת חקלאות. כ3500 שנה הפרידו בין הקבוצות (הציידים לקטים עתיקים יותר) והם התגוררו באזור במערב קנטאקי לפני 5000 שנה ללא עדות להשפעה מערבית כלשהיא.  קבוצת החקלאים נקראית Hardin ואילו הציידים לקטים נקראים Knoll במחקר.

קבוצת החקלאים אכלו בעיקר תירס, שעועית, דלעת וצייד מדי פעם. קבוצת הציידים לקטים חיו בעיקר על חלזונות ומולים מהנהרות באזור כמו כן על בשר צייד של צבי, עוף ויונקים קטנים אחרים שהם צדו. באתרי הקבורה נמצאו כ300 שלדים מכל קבוצה עליהם ביצעו אנליזה למדידת איכות החיים שלהם. אצל קבוצת החקלאים נמצאו שלדים רבים עם סימנים של אנמיה (מחסור בברזל) כולל אצל ילדים עם מקרי אנמיה קשים בעוד שאצל הציידים לקטים לא היו מקרים של אנמיה. תוחלת החיים של מבוגרים וילדים הייתה נמוכה יותר אצל החקלאיים, יותר ריקבון בשיניים בצורה משמעותית אצל החקלאיים, דלקתיות, תמותת תינוקות ועוד.

בתמונה תוחלת החיים של החקלאים מול הציידים לקטנים מתוך המחקר:

life-expectancies-chart

בסיכום של המחקר נכתב:

“Overall, the agricultural Hardin Villagers were clearly less healthy than the Indian Knollers, who lived by hunting and gathering”

אם כך בנוסף להדרדרות הנוספת שצפה Weston Price כאשר חברות עוברות לתזונה מערבית מבוססת סוכר ושמנים צמחיים הדרדרות התחילה עוד מהתקופה שעברנו לחקלאות מצייד וליקוט עקב התמעטות מקורות הצייד וההכרח למציאת מקור מזון חליפי.

סיכום

הדור שלנו והילדים שלנו ייולדו עם בריאות נחותה יותר ביחס למספר דורות אחורה. כמה זמן על תזונה טובה ייקח לתקן את זה הנזק? מי יודע. ביינתים מרבית האוכלוסיה עדיין חיה על תזונה גרועה למדי וממשיכה את ההדרדרות שלנו. יש לנו את האשלייה שאני יודעים מה היא בריאות ואיך נראה אדם בריא אבל אם היינו הולכים מספר דורות אחורה אצל אנשים שאוכלים תזונה עשירה מהחי היינו מבינים כמה חולה ושברירי הדור שלנו. לאיזה יכולות יכולנו להגיע אילולא היינו ממשיכים את ההדרדרות של הבריאות שלנו.

הפוסט הבא שמומלץ לקרוא: קלוריות טובות קלוריות רעות ומשקל גוף

מקורות

[1] – Pottenger’s Cats: A Study in Nutrition 2nd Edition by Francis Marion Pottenger Jr. link.

[2] – Pottenger’s Cats: A Study in Nutrition 2nd Edition by Francis Marion Pottenger Jr, book review by Pat McKay. link.

[3] – mpaired Mitochondrial Activity in the Insulin-Resistant Offspring of Patients with Type 2 Diabetes, Kitt Falk Petersen, 2014. link.

[4] –The Risk of Offspring Psychiatric Disorders in the Setting of Maternal Obesity and Diabetes, Linghua Kong, 2018. Link.

[5] – Increase in Adipose Tissue Linoleic Acid of US Adults in the Last Half Century, Adv Nutr, 2015. link.ֿ

[6] – Nutrition and health in agriculturalists and hunter-gatherers: a case study of two prehistoric populations. in Nutritional Anthropology, Cassidy CM, 1980. link.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments