באימוני כוח הידיים שלנו נמצאות במגע מתמיד עם המוט דבר שמשפיע על עור הידיים שלנו ויש לקחת בחשבון טיפול נכון בעור בזמן האימון. טיפול נכון יימנע פציעות, יאפשר להרים בצורה יותר נכונה ויישמור על האסטיות של העור.
במוטות אולימפיים ישנם חלקים מחוספספים ולא מחוספספים על המוט. מטרת חלקים אלה היא מצד אחד לאפשר אחיזה (בחלק המחוספס של המוט) ומצד שני שהמוט לא ישרוט לנו את העור כשהוא נוגע בגוף בזמן ההרמה (החלק החלק של המוט). באופן טבעי אני מחזיקים את המוט בחלק המחוספס שלו דבר המשפיע על עור הידיים שלנו ושורט אותם. במהלך ההרמה המוט אינו יציב ב100% בכף יד וישנם תזוזות קלות הגורמות לעור לנוע קדימה ואחורה על החלק המחוספס של המוט בנוסף ללחץ שאנו מפעילים על העור אשר גורם ליצירת יבלות על כף היד. היבלות הן שכבה של עור מת אשר מפריד בין הבשר לבין הסביבה. לעיתים יבלות אלה כואבות קצת או מציקות וכן חשוב לטפל בהן. במידה ולא מטפלים ביבלות או במקרים שעור הידיים רגיש היבלות יכולות להקרע ולחשוף את הבשר עד כדי דימום. ברוב המקרים לא מגיעים למצב זה ואפשר להמנע מדימום וקריעת העור על ידי טיפול נכון בידיים. אי אפשר להמנע לגמרי מן היבלות אך אפשר לטפל בהם כך שלא יגיעו לידיי קריעה של העור.
לטיפול בעור הידיים יש כמה חלקים. לפני ההרמה, בזמן ההרמה ואחרי האימון.
לפני ההרמה אנו רוצים לייבש את הידיים מזיעה כדי שהמוט לא יחליק לנו ביד. תזוזות של המוט על היד בנוסף לכן שהן שמפריעות להרמה עצמה הן גורמות לעור להמתח ולהקרע לכן נרצה לייבש את הידיים מזיעה. שימוש נפוץ לייבוש הידיים הוא שימוש בגיר מגזניום. הגיר מגיעה בצורות רבותו כולן טובות. בצורת אבקה, נוזל, בלוק או כדור עם אבקה. כול צורה היא טובה כאשר אני ממליץ (ומשתמש) בכדור עם האבקה, הוא הכי נוח לפי דעתי. לפני שנכנסים לסט חשוב לשים גיר על כול היד ככה שהאחיזה במוט תיהיה עם חספוס מקסימלי.
בזמן ההרמה נרצה לאחוז נכון את המוט כך שהוא יהיה מוחזק בצורה יציבה וטובה בכף היד. לכול תרגיל יש את צורת האחיזה שלו. כאשר בתרגילים בהם האחיזה היא גורם מגביל כמו בדדליפט או תרגילי משיכה אחרים יש לשים לב עוד יותר שמחזיקים בצורה נכונה את המוט. בזמן ההרמה אין לשנות את האחיזה של המוט, במיוחד לא בתרגילים משיכה. תזוזה גדולה מידי של המוט בכף היד עלולה לקרוע את העור בקלות.
אחיזה נכונה בהרמות:
בדדליפט:
בלחיצת חזה:
לאחר האימון נרצה לטפל ביבלות ובעור הידיים. עור יבש זה עור שנסדק ונקרע. לכן יש לשטוף את הידיים מן הגיר ולשים קרם לחות על מנת להחזיר לעור את הגמישות והלחות.
במידה והיבלות גדולות, מציקות או עומדות להקרע יש לשייף אותן כך שלא ייקרעו. היבלות הן עור מת ולכן אין זה כואב או מזיק לשייף אותן. משייפת רגילה של ציפורניים או משייפת מותאמת ליבלות יעשו את העבודה כאשר יש לשיב לב שלא משייפים יותר מידי עד הבשר. המטרה בשיוף היא הורדת העור המת כך שבזמן האימון כשהוא יימתח הוא לא ייקרע ויחשוף את הבשר של היד.
הקפדה על שלבים אלה של טיפול בעוד הידיים יימנע פציעות ביד ואי נעימיות. חשוב להזכיר שאי אפשר להמנע לגמרי מן היבלות. לעיתים יש מתאמנים שאינן רוצים כלל את היבלות מטעמים אסטתים או מטעמים אחרים ולכן הם משתמשים בכפפות או ספוגים שמפרידים בין היד למוט. אכן פתרון זה יימנע את היבלות אך כפפות פוגעות באחיזה ואינן מאפשרות תחושה טובה עם המוט. מי שנורא חשוב לו שלא יהיה לו יבלות יכול להשתמש בכפפות אך שייקח בחשבון שזה ייפגע לו בכוח של האחיזה, בצורת האחיזה של הנכון ועקב כך בהרמה עצמה.
סוג נוסף של אחיזה שלרוב משתמשים בו בהרמות אולימיפיות הוא hook grip. בהוק גריפ אנחנו מאבטחים את המוט כדי שלא יחליק מהיד בעזרת כך שאנו נועלים את האחיזה האגודל. באחיזה פתוחה המוט יכול לברוח בסיכוי הרבה יותר גדול מאשר בהוק גריפ. משתמשים באחיזה זו בעיקר בהרמות אולימפיות משום שבהרמות אלה המוט נעה במהירות גבוהה ויש סיבוב של כף היד כך שהמוט יכול לברוח בזמן הכניסה מתחת למוט.
באחיזה זו מופעל לחץ גבוה על האגודל והוא עלול לכאוב בפעמים הראשונות שמשתמשים באחיזה זו. בעומס גבוה של שימוש בהוק גריפ ייתכן שוויצרו שטפי דם וכאבים באגודל עקב הלחץ והחיכוך שהוא חשוף אליו.ניתן לפתור בעיה זאתי על ידי חבישת האגודל כך שיירד החיכוך בין המוט אליו. את החבישה עדיף לעשות את תחבושת נושמת שלא נקרעת, ניתן להשיג כאלה בכול בית מרקחת. הבעיה עם תחבושות אלה שלעיתים הן לוחצות חזק מידי על האגודל דבר המפריע לטווח תנועה של האגודל או שבאופן כללי זה מרגיש לא נוח על עליו.
ישנו פתרון נוסף שזהו סרט שנקרא rocktape. הסרט זה חזק, עמיד והכי חשוב מאד גמיש כך שכמעט ולא מרגישים אותו על האגודל. לא מצאתי כאלה בארץ אבל את שלי הזמנתי מebay.
סרטון של Donny Shankle, מרים אולימפי אמריקאי על טיפול נכון בידיים:
סרטון על שימוש בrocktape: