הפוסט הזה מנסה לגשר על הפער בין התיאוריה לפרקטיקה בנושא הפעילות של המיטוכונדריה ומדידת תנגודת אינסולין. הרעיון הכללי הוא שימוש בעקרונות תרמודינימיים על מנת להעריך את מצב האנרגטי של המיטוכונדריה. במידה ואנו מסכימים שמצב המיטוכונדריה משקף את המצב המטבולי של הגוף מציאת דרך להעריך את המצב של המיטוכונדריה יהיה כלי יעיל לשיקוף מצב מטבולי זה.
רמת הפוסט: מתקדם
Hans Adolf Krebs
ד”ר קרבס היה ביוכימי בריטי-גרמני שמוכר בעיקר עבודתו על מעגל קרבס. מעגל זה מתאר את מסלול יצירת האנרגיה במיטוכונדריה.
לצורכינו מה שמעניין אותנו הם השלבים שבהם +NAD מקבל אלקטרון (עם פרוטון) והופך לNADH. מולקולה זאת ממשיכה אל הממברנה הפנימית של המיטוכונדריה ומעבירה את האלקטרון אל Q וחיזורו לQH2 לייצור ATP. חוץ ממעגל קרבס NADH נוצר משלבים מוקדמים יותר במעגל בעיקר מגלוקוז ולכן ידיעת מצב ה[NAD+]/[NADH] במיטוכונדריה ייתן את התלות של התא בגלוקוז לאנרגיה.
במאמר הנקרא The Redox State of Free Nicotinamide-Adenine Dinucleotide in the Cytoplasm and Mitochondria of Rat Liver קרבס מנסה להעריך את [NAD+]/[NADH] באמצעות ידיעת ריכוזים אחרים בתא.
צוות המעבדה של קרבס בשנת 1968 כאשר הם עבדו איפיון המעגלים הביכומיים:
העקרון שלו מבוסס על כך שלגופים הנמצאים בשיווי משקל יש קבוע המייצג את אותו שיווי משקל שלרוב מסומן באות K.
הרעיון של קרבס היה להעריך את אותו שיווי משקל באמצעות beta-hydroxybutyrate (מה שאנו מכירים כגוף קטון המרכזי שמספק אנרגיה למוח בקטוזיס) וacetoacetate שהוא גם כן תוצר לוואי של הקטוזיס המספק אנרגיה למוח אך במידה מועטה יותר. הפיתוח המלא של המשוואה לוקח בחשבון עוד צמדים רבים של חומרים הנמצאים בשיווי משקל במיטוכונדריה. באמצעות מדידת קבועי שיווי המשקל אלה ומטמטיקה בסופו של דבר מגיעים אל המשוואה הבאה:
כאשר את ריכוז הacetoacetate ניתן למדוד על ידי הנשימה או שתן ואת ריכוז beta-hydroxybutyrate על ידי מכשיר פשוט עם דגימת דם. ריכוז יוני המימן הוא למעשה מדד של הpH כאשר בתנאים פיזיולוגיים הpH מוערך ב7.2 ולכן ערכו ידוע. קיבלנו משוואה פשוטה שבאמצעות מדידת מספר ערכים ניתן לקבל הערכה של היחס [NAD+]/[NADH] במיטוכונדריה. כעת מה עם עושים עם המספר הזה? מספר זה הוא איכותי ובלבד ולכן על מנת שיהיה לו משמעות יש לקבל ערכים של [NAD+]/[NADH] ממדגם גדול של אנשים במצבים מטבוליים שונים כדי לדעת למקם מצבים מטבולים באופן יחסי אחד לשני.
במדידות שנעשו על עכברים במאמר שסוקר את המאמר המקורי של קרבס מתקבלת הטבלה הבאה:
מתוך המאמר:
קטונים, אנרגיה חופשית וROS
נושא נוסף שנבדק בעקבות בדיקת קבועי שיווי המשקל הוא המצב האנרגטי של האנרגיה החופשית ביצירת ATP. מה היא אנרגיה חופשית? בגדול ככול שהאנרגיה החופשית יותר שלילית כך תהליכים יירצו לקרות בעצמם ללא השקעת אנרגיה חיצונית וככול שהאנרגיה החופשית חיובית יותר כך נצטרך להשקיע יותר אנרגיה בהתחלת התהליך.
כאשר מדברים על ייצור ATP בתא מדברים על הפוטצניאל החשמלי במיטוכונדריה והאנרגיה החופשית הדרושה לייצור הATP. במאמר שניסה למדל מספרית את התהליכים נבדקו תאי לב של עכברים בחשיפה לתנאים שונים של גלוקוז, גופי קטון ואינסולין.
הגברת האינסולין אל התא מוריד את צריכת החמצן של ב14%, ללא קשר לנוכחות גופי קטון. כאשר הפוטנציאל של הממברנה ירד מ143mV- ללא קטונים ל120mV- עם קטונים כך שיש פחות זרימה לאחור של אלקטרונים ופחות ROS (רדיקלים חופשיים). המשמעות של כך היא פחות נזק לתא ולמיטוכונדריה.
התרשים המלא עם כול הריכוזים הנמדדו במסלול של מהלך קרבס (תמונה יפה מאד):
כאשר G מסמן תזונה מבוססת גלוקוז, GK גלוקוז + קטונים וGIK מסמן גלוקוז + קטונים + אינסולין.
במאמר נוסף שמחשב את האנרגיה החופשית הדרושה ליצירת ATP עולה התמונה הבאה עבור האנרגיה שמשתחררת משימוש בכול זוג אטומי פחמן ממולקלות שונות לאנרגיה:
האנרגיה החופשית לייצור ATP נעה בטווח צר של 60- ~ 53- KJ\mole. מניתוח הכמות האנרגטית שנדרש כדי לייצר ATP בגלוקוז אין מספיק אנרגיה ולכן מתבזבז ATP פוטנציאלי ובשומן יש יותר מידי אנרגיה ולכן צריך לשחרר את האנרגיה על ידי UCP (החזרת פרוטונים אחורה בממברנה). המולקולה היחידה שהאנרגיה שלה עומדת בתנאים המתאימים בדיוק של האנרגיה החופשית של ייצור ATP היא beta-hydroxybutyrate וזה מסביר את הפוטנציאל הנמוך במיטוכונדריה בעקבות שימוש בקטונים כמקור אנרגיה. מתוך המאמר: