מיתוס ההוצאה הקלורית אצל שבטים ילידים

hadza

אחד המיתוסים הנפוצים בנוגע להשמנה הוא שאנחנו לא זזים מספיק, זאת אומרת לא מוציאים מספיק קלוריות. אם רק היינו פעילים יותר היינו בגרעון קלורי ולכן מורידים במשקל. טענה זו יושבת אצלנו כל כך חזק בתודעה שאף אחד לא חשב לפקפק בה עד שהגיעו מספר חוקרים שבדקו את הטענה.

רמת הפוסט: מתעניין

במחקר [1] נבדקו שבט ההדזה (Hadza) בטנזניה באפריקה על מנת להוכיח את הטענה שהם אכן מוציאים יותר קלוריות מאדם מערבי וזאת הסיבה שאין להם השמנה ומחלות מטבוליות.  אנשי ההדזה חיים בעיקר על הציד שזהו תפקיד הגברים וליקוט שורשים וצמחים שזהו תפקיד הנשים. התפריט שלהם מדמה בצורה שהשתמרה היטב את מה שאכלנו לפני המהפכה החקלאית ומציג אורח חיים זהה.

hadza_food

אל מול אותם אנשים נעשתה השוואה לאדם מערבי ולחקלאים שבמקרה זה הם אנשים מבוליביה.

hadza_bmr_table_01

הנבדקים קיבלו מים מיוחדים הנקראים מים בסימון כפול שבעזרת איזוטופים של מימן וחמצן ניתן למדוד את ההוצאה הקלורית של הנבדקים על ידי הכמויות שלהם בשתן. בנוסף לכך חולקו לנבדקים מכשירי GPS כך שמדדו את המרחק שהם הלכו ביום.
** הערה: שימו לב לטווח הגילאים של הנבדקים באנשי ההדזה 18-65 לגברים ו18-75 לנשים. בניגוד למיתוס שבתקופת הפליאו “אנשים מתו בגיל 30”. כאשר אף ייתכן אנשים מבוגרים יותר שלא השתתפו במחקר וכל זאת בלי רפואה מודרנית והתנאים של המערב.

בתוצאות המחקר ניתן לראות את הקשר בין הוצאה קלורית יומית למשקל גוף (שימו לב שצירים ביחידות של log). אין הבדל סטטיסטי בהוצאה הקלורית בין הקבוצות.

hadza_energy

Contrary to expectations, measures of TEE among Hadza adults were similar to those in Western (U.S. and Europe) populations. In multivariate comparisons of TEE controlling for FFM and age, Hadza women’s energy expenditure was similar to that of Western women (n = 186) and Hadza men’s TEE was similar to Western men (n = 53); lifestyle had no effect on TEE (women: F(139) = 0.18, p = 0.67; men: F(49) = 0.17, p = 0.68)”

ההוצאה הקלורית שלהם זהה אלינו למרות שגבר הולך בממוצע 11.5 ק”מ ביום ואשה 6 ק”מ. אלו לא מספרים שאדם מערבי מתקרב אליהם, בטח שלא בממוצע ובכל זאת ההוצאה הקלורית שלהם זהה לשלנו. גם כאשר עושים קורולציה בין המרחק שאותם אנשים הלכו להוצאה הקלורית שלהם לא נמצא קשר.

“However, individual variation in daily walking distance did not explain variation in TEE. Estimated daily energy expenditure on walking (kCal/day) accounted for an average of 6.7% (±1.9%) of TEE among Hadza women and 11.0% (±3.4%) among Hadza men (Text S1), but TEE was not correlated with mean daily travel distance (F(28) = 0.75, p = 0.39) (Table S1). Similarly, TEE of Hadza women who were pregnant or lactating (n = 8; 1 pregnant, 7 lactating) was no different from other Hadza women (n = 9; F(16) = 0.96, p = 0.35) after controlling for FFM”

ההוצאה הקלורית שלנו מושפעת בעיקר מפעילות מטבולית בגוף ואין לה קשר לרמת הפעילות שלנו. 

ניתן לטעון שההדזה רזים משום שהם מכניסים מעט אנרגיה, מאזן אנרגיה שלילי. אומנם במחקר לא מצויין כמה אנרגיה הם אכלו אך מצויין שהם מדדו את האוכל שהם אכלו וההתפלגות שלו. לא כתוב על אכילה בצורה חריגה לכאן או לכאן לכן אפשר להניח שלא הייתה אכילה קיצונית אולם בכל זאת אולי הם היו במאזן קלורי שלילי קל? יש מחקר אחר שבודק את ההכנסה הקלורית שלהם (הוא גם משתמש בתור רפרנס במחקר הנוכחי עבור ההוצאה שמצויינת בו). במקור [2] מצויין כמות הקלוריות ההמוצעות שהם אוכלים. מה שמעניין לראות זה שיש עונות שהם אוכלים קרוב ל6 אלף קלוריות ביום ועונות שכמעט ולא אוכלים.

hadza_food

“Most Hadza men consumed a substantial amount of kilocalories while
foraging. The mean number of kilocalories consumed by males per foray was 2,404. The mean daily total energy expenditure (TEE) for Hadza men has been measured to be 2,649 ± 395 (range 2,008-3,363) kilocalories per day (Pontzer et al., 2012). Using the average values for men’s consumption / foray and TEE / day, we estimate that men are consuming approximately 90% of their TEE on average while foraging out of camp.”

אומנם ההממוצע של ההכנסה הקלורית נמוך יותר מן ההוצאה אך לא מצויין הסטיית התקן. במקום אחר במאמר הוא מצויין והוא גדול מאד (3637!):

“There was a great deal of variation in kilocalories eaten while on walkabout,
with a range from 0 to 22,007 kilocalories consumed by a single individual on a single foray. The median number of kilocalories consumed per foray was 910, with a mean of 2,405, and standard deviation of 3,637 kilocalories”

כדי לבדוק האם יש הבדל סטטיסטי בין ההוצאה להכנסה של אנשי ההדזה, זאת אומרת האם הם אכן בגרעון קלורי ביצעתי מבחן סטטיסטי כדי למצוא את ערך P באמצעות האתר הזה:

hadza_p

אפשר לראות שערך הP הוא 0.8 כאשר נהוג להשתמש בתור תנאי לכך שיש הבדל בין 2 אוכלוסיות עם P=0.05 כמו שאפשר לראות הP שלנו הרבה יותר גדול ולכן אי אפשר להגיד שסטטיסטית יש הבדל בין ההכנסה להוצאה הקלורית. הם אוכלים בצורה מאוזנת קלורית, הסיבה שהם רזים זה לא הרעבה או גרעון קלורי.

השמנה ומחלות מטבוליות הן תוצאה של חוסר איזון הורמונלי בגוף ולא של מחסור בפעילות גופנית או הוצאה קלורית נמוכה. משפט מפתח בנושא הוא You cant over train your diet. היתרון שיש לפעילות גופנית על תסמונת מטבולית היא לא בגלל שאתה שורף יותר קלוריות אלא בגלל השפעות אחרות הקשורות למיטוכונדריה, ירידה בשומן הפנימי, ירידה בדלקתיות, שיפור הרגישות לאינסולין ואפקטים פיזיולוגים נוספים.
תזונה קרניבורית המבוססת על מזונות דחוסים אנרגטית ובניוטריאנטים, עשירים בשומן ועם מספיק חלבון תספק לנו את התזונה האופטימילית לאיזון מטבולי. פעילות גופנית אינה כלל מחייב לבריאות זו. אומנם היא יכולה להוסיף ולשפר אך היא אינה תנאי מחייב, מחסור בפעילות גופנית אינו תירוץ לתסמונת מטבולית כמו שאנשים נוהגים להגיד.

הפוסט הבא שמומלץ לקרוא: קלוריות טובות קלוריות רעות ומשקל גוף

מקורות

[1] – Hunter-Gatherer Energetics and Human Obesity, Frank W. Marlowe, 2012. link.

[2] – Eat first, share later: Hadza Hunter-gatherer men consume more while foraging than in central places, Frank W. Marlowe, 2012. link.

1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments