קטוזיס עמוק לא בהכרח טוב יותר

תזונה קטוגנית יכולה להיות מבוצעת בדרכים רבות כמו שתיארתי בצעדים ראשונים בתזונה קטוגנית. אחת הדרכים היא ה”פרוטוקול הרפואי” של התזונה שבה שואפים להגיע לרמות גבוהות של קטונים בדם. באופן טבעי ניתן לחשוב שככול שהקטוזיס התזונתי שלנו יותר עמוק כך אנו משפרים את הבריאות והמטרות שלנו. למרות שטענה זאת באופן עקרוני יכולה להיות נכונה יש איתה בעיה כשהמטרה להיות בקטוזיס עמוק הופכת לכלי ולא למטרה של אורח חיים בריא.

רמת הפוסט: מתחיל

פרוטוקול קטוגני רפואי

מה הוא אותו פרוטוקול קטוגני רפואי?  בפרוטוקול זה אוכלים שומן וחלבון ביחס של סביב ה1:4, זאת אומרת 80% שומן ו20% חלבון כאשר במקרים מסויימים יש להגביל חלבון עקב כך שגם לו יש השפעה על האינסולין דבר שעלול לגרום לקטוזיס מתון יותר. קטוזיס עמוק כזה משמש בעיקר ככלי טיפולי לחולי אפליספיה וריפוי סרטן אך למרות זאת הוא נפוץ גם בקרב אנשים בריאים. אחד היתרונות הנוספים של הפרוטוקול הרפואי מתואר על ידי Dr. Ron Rosedale. כאשר אנו נכנסים לקטוזיס עמוק ומגבילים את כמות החלבון למינימום אנו מדכאים את האנזים mTOR שיש לו השפעה על אריכות ימים. מצב קטוגני עמוק ואריכות ימים אכן נשמעים מבטיחים ולכן יש אנשים שהולכים אחרי פרוטוקול זה (בשילוב סיבות נוספות) כפי שאפרט בהמשך.
הרצאה בנושא של Dr. Ron Rosedale

האנשים שלא מסתדרים עם הפרוטוקול

בפוסט שנקרא Stop Following a Medically Therapeutic Diet “Just ‘Cuz” (a.k.a. The Keto Train to CrazyTown) כותבת הבלוג מציגה שיש מקרים בהם אנשים שמנסים את הפרוטוקול הרפואי אינם מרגישים בו טוב.
הרוב המוחלט שיש להם בעיות עם הפרוטוקול הרפואי הן נשים. בעיקר נשים עם היסטוריה של אנרוקסיה, צמחונות, טבעונות או עם הפרעת אכילה אחרת. הפרוטוקול הרפואי יכול בקלות למשוך אנשים עם הפרעות אכילה עקב המגבלות הרבות על האכילה שיש בו כך שאותם אנשים עם הפרעות ממשיכים את ההפרעה שלהם. התזונה הקטוגנית היא רק תירוץ להפרעת האכילה שלהם שכרגע לבשה צורה חדשה. אך למרות שיש רוב של נשים עם הפרעות אכילה יש גם גברים וגם אנשים שלא עונים על ההגדרות האלה.

4 סיבות מדוע אנשים מנסים את הפרוטוקול

בפוסט מתואר 4 סיבות מדוע אנשים מנסים את הפרוטוקול ומדוע אין בו צורך עבור סיבות אלו.
1. מניעות מחלות
2. קטונים גבוהים = תוצאות טובות יותר
3. ירידה במשקל
4. בריאות כללית

כאשר מדובר על מניעת מחלות מדובר לרוב על מחלות מטבולויות כמו סכרת, סרטן, מחלת לב ועוד. אכן תזונה קטוגנית עמוקה תעזור במניעה של מחלות אלו אך האם יש צורך בביצוע פרוטוקול זה? לא בהכרח, ניתן להסתפק גם בפרוטוקולים פחות “נוקשים”.

“קטונים גבוהים = תוצאות טובות יותר” זה הוא מיתוס שרווח אצל הרבה קטוגנים. אני מכיר את ההרגשה הזאת שמודדים קטונים כאשר 2.3mM גורם לאושר ועבור 0.7mM מתחילים לחשוב “מה לא עשיתי בסדר”. חשוב להדגיש שריכוז הקטונים בדם משתנה לאורך היום, בהתאם לדרישות הגוף ובהתאם למותאמות הקטוגנית. ריכוז קטונים גבוה בדם אינו בהכרח אומר תוצאות טובות יותר. אין צורך לשאוף לרמות הקטוגנים הגבוהות ביותר כול ערך שעונה על ההגדרה של קטוזיס תזונתי (מעל 0.5mM) בהחלט מספק.

ירידה במשקל היא נושא מורכב יותר מאשר “כמה שיותר קטוגנים גבוהים”. אני מפרט באריכות על הנושא במשקל והרכב גוף בתזונה קטוגנית. מסת השומן בגוף נקבעת על פי איזון הורמונלי ועל פי מאזן מסה על תאי השומן. צריכה גבוהה מידי של שומן עלולה לגרום לעלייה במשקל השומן במקום לירידה שלו.

בנוגע לבריאות כללית אכן יש יתרונות לקטוזיס, אך האם חייבים דווקא את הפרוטוקול הרפואי? מי שמסתדר עליו שימשיך כך, אין שום בעיה. עיקר הבעיה מתחילה כאשר הקטוזיס הופך למטרה ולא לכלי, כלי לבריאות. לעיתים אנשים אלו מפחדים ממש מפחמימות אפילו אלו שנמצאים בירקות. למרות שאין צורך בירקות על מנת להיות בריא גם אין מה לפחד מכמות מינימלית של פחמימות הנמצאים במספר ירקות. למה קורה שאנשים לא מבצעים את התזונה הקטוגנית כמו שצריך דווקא על הפרוטוקול הרפואי? על זה אפרט בפסקה הבאה.

טעויות בביצוע תזונה קטוגנית

הטעות המרכזית שמבצעים בפרוטוקול הרפואי הוא הגבלת חלבון. חלבון חשוב מאד לבריאות והגבלה רבה מידי שלו יכולה ליצור בעיות. מכיוון שלחלבון יש אפקט אינסולוני ואנשים רוצים להגיע לקטונים כמה שיותר גבוהים הם נמנעים מחלבון או לא אוכלים ממנו מספיק. קשה לדעת מה הצורך המינימלי של הגוף בחלבון ולכן כול ניסיון להגביל אותו הוא הימור. במקביל להגבלת חלבון נוצר מצב שאוכלים ארוחות של שומן בלבד או שדוחפים שומן בדרכים אחרות כמו חמאה בקפה. אכילת שומן לבד ללא חלבון זה לא ארוחה.
הרבה אנשים שמגיעים לתזונה הקטוגנית מגיעים מתוך הצורך להוריד במשקל. מתוך צורך זה הם מנסים את הפרוטוקול הכי נוקשה (כדי להורד כמה שיותר מהר במשקל). לעיתים יוצא שאנשים אלה פשוט לא אוכלים מספיק, הם מפחדים מאוכל. חשוב להדגיש כמו שכתבתי כבר בפוסטים אחרי, תזונה קטוגנית אינה כלי לירידה במשקל. ירידה במשקל הינה “תופעת לוואי” של איזון הורמונלי. (מומלץ לקרוא את הגישה של לתזונה קטוגנית: תזונה קטוגנית כאורח חיים).
שילוב של טעויות אלה גורמות הרבה פעמים לסטייה מתזונה קטוגנית קרניבורית כמו שאני מקדם בבלוג זה. תזונה קטוגנית קרניבורית מדגישה את החשיבות של בשר כמרכיב עיקרי בתזונה כאשר בבשר שומן תמיד מגיע חלבון. יחס החלבון\שומן לרוב גבוה יותר בבשר מאשר בפרוטוקול הרפואי, חלבון זה חשוב וצריך להגיע בכול ארוחה. הבסיס של התזונה הקטוגנית זה ארוחה שומנית עם חלבון.
למרות שיש אנשים שיסתדרו על הפרוטוקול הקטוגני הרפואי אני ממליץ על תזונה קטוגנית כתזונה קרניבורית בתור הבחירה האידיאלית לביצוע התזונה. בצורה זו נמנעים מבעיות של מחסור בחלבון או עודף שומן כאשר במהות של התזונה לא רודפים אחרי קטונים כמה שיותר גבוהים.

לסיכום אלו שמסתדרים על הפרוטוקול הקטוגני הרפואי יכולים להמשיך בו. אלו שאינם מסתדרים עליו או ששוקלים לנסות אותו לפי דעתי אין סיבה. תזונה קטוגנית קרניבורית מספיקה בשביל בריאות אופטימלית.

הפוסט הבא שמומלץ לקרוא: משקל והרכב גוף בתזונה קטוגנית

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments