תזונה קטוגנית אצל צעירים ואימונים

מחקר קצר וקולע על תזונה קטוגנית והיכולת שלה להשפיע על הבריאות גם אצל אנשים צעירים.

למה המחקר הזה מעניין ומצריך פוסט? התכנון והתוצאות שלו גורמים לו להיות ברמה גבוהה ועל כך אפרט.

רמת הפוסט: מתחיל.

תיאור המחקר

מטרת המחקר רשמית היא לבדוק את ההשפעה של תזונה קטוגנית על Adiponectin-leptin ratio. היחס הזה הועלה בעבר בבלוג בפוסט מדידת בריאות רקמת השומן. בקצרה אגיד שהיחס הזה מודד את בריאות רקמת השומן כאשר יחס קטן מ1 נחשב כסממן לתסמונת המטבולית.

המחקר בוצע למשל 3 חודשים כך שבכל קבוצה היו 12 אנשים גברים ונשים בגילאי 25 ועם אחוז שומן נמוך ותקין. כמו כן צויין שהם בריאים (לכאורה משום שהמדדים המטבוליים שלהם לא היו כאלה טובים).

הנבדקים קיבלו בקבוצה הקטוגנית הנחייה לצרוך עד 50 גרם פחמימות ביום ובוצע וידוא של קטוזיס. בקבוצת הביקורת הם אכלו ״כרגיל״ וצויין שזה 55% פחמימות. כמו כן שתי הקבוצות ביצעו אימונים עצימים של HIIT לאורך כל תקופה עם 3-5 אימונים בשבוע.

אז מה הם החוזקות של המחקר?

  • אוצר ראשון הוא שמודדים בריאות של רקמת השומן ואם אתם עוקבים מדי פעם אחרי מה שאני כותב אז בריאות רקמת השומן זה אולי הגורם הכי חשוב בבריאות המטבולית שלכם.
  • אוצר שני, האנשים צעירים ובריאים. למה זה מעניין? כי לא מדובר בסוכרתיים בני 70 שמודעים לגיל ולמחלה. מדובר באנשים צעירים שבדרך כלל לא חושבים על תזונה או בריאות ולכן יש כאן מחקר על האוכלוסייה שלהם.
  • דלקתיות, מודדים כאן דלקתיות. אומנם לא פאנל מלא והם מתייחסים ללפטין בתור הורמון דלקתי אבל יש כאן התייחסות לדלקתיות וIL-6.
  • התזונה של הקבוצה הקטוגנית לא מוגבלת בקלוריות. למה זה חשוב? כי אחד היתרונות של תזונה קטוגנית זה איזון מנגנוני הרעב. מחקרים שקובעים קלוריות מראש מפספסים את כל זה. יש כאן תנאים של ״עולם אמיתי״.
  • נעשה וידוי של קטוזיס לקבוצה הקטוגנית.
  • אין הבדל בביצועים באימוני הHIIT בין הקבוצות.

תוצאות:

מה התוצאות מראות? לא משהו שמחדש לנו אבל תמיד נחמד לראות שזה משתחזר.
הנקודות הבאות מתייחסות לשיפור ביחס לקבוצת הביקורת וביחס לקטונים לפני המחקר.
  • שיפור בכל מדדי הדלקתיות.
  • שיפור משמעותי בלפטין (ירידה).
  • שיפור בAdiponectin (עלייה).
  • שיפור Adiponectin-leptin ratio מעל ל1 משמעותית, כאשר ערכים קטנים מ1 מצביעים על בעיה וחלקם מהקטוגנים הראו ערכים כאלה בתחילת המחקר.
  • ירידה של 5% במשקל גוף (זה המון) לעומת קבוצת הביקורת שלא ירדו כלום.
  • ירידה באחוזי השומן מ21% ל18% (זה כולל נשים וגברים, לכן קצת גבוה) לעומת קבוצת הבקרה שלא ירדו כלום.
  • הכולסטרול כמובן הראה עלייה בHDL וLDL. כאשר בדיון הם מדברים שאין חשיבות שהLDL עלה כי דלקתיות ירדה וזה לא מסוכן.
  • ביצועים זהים באימוני הHIIT בין הקבוצות.

keto_leptin_ratio_01 keto_leptin_ratio_02

דיון

אנשים צעירים, רזים ו״בריאים״ לעיתים נוטים לזלזל בבריאות ולחשוב שאם הם צעירים ורזים אז הם בריאים. במספר פוסטים בבלוג הראיתי שההנחה הזאת שגויה: רזה זה לא בהכרח בריא על השומן שבפנים.

מדד בריאות רקמת השומן חיוני להבנה שלנו על הבריאות המטבולית. במחקר הזה הוא מחליף מדדים מקובלים של תנגודת אינסולין כמו אינסולין. זה מגיע מתוך ההבנה שלנו שרקמת שומן היא אחד המקורות לתסמונות המטבולית.

דלקתיות ודלקתיות כרונית בפרט היא מקור למחלות מטבוליות ולפגיעה בבריאות רקמת השומן כפי שמפורט בדלקתיות כרונית בעצימות נמוכה ומחלות מטבוליות.

שילוב של אימונים ותזונה קטוגנית קטוגנית הוביל לשיפור בכל המדדים החשובים לבריאות המטבולית שלנו דרך דלקתיות, רקמת השומן וליפידים.

אין במחקר זה כניסה למנגנונים פיזילוגיים והסברים ביוכימיים מורכבים אלא פשטות שמציגה שהתזונה פשוט עובדת

מתוך הסיכום של המחקר:

״In conclusion, the findings of this study support our hypothesis that in healthy young individuals, switching from a habitual high CHO diet to a VLCHF diet while performing regular exercise for a 12-week period produces beneficial changes in adiponectin and leptin serum concentrations along with favorable changes in body weight and fat mass. We therefore suggest that such a diet may play an important role in the primary prevention of a number of diseases related to chronic low-grade systemic inflammation״

מקורות

[1] – Adiponectin/leptin ratio increases after a 12-week very low-carbohydrate, high-fat diet, and exercise training in healthy individuals: A non-randomized, parallel design study, Paul B.Laursen, 2021. link.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments