ישנם הרבה עדויות על היעילות של תזונה קטוגנית בריפויי סכרת סוג 2. המושג ריפוי סכרת סוג 2 מתייחס אל צורת האבחון של סכרת סוג 2 כפי שמקובל כיום, נרמול רמת הסוכר בדם בצום ואחוז הHbA1c. בפוסט הזה אני סוקר מחקר אחד לדוגמא שנעשה טוב ומציג את הכוח של תזונה קטוגנית בתיקון מטבולי וריפוי סכרת סוג 2.
רמת הפוסט: מתחיל
תיאור המחקר
במחקר [1] השתתפו 11 נשים לבנות במשקל עודף באזור גיל ה40 שאובחנו כסכרתיות על פי HbA1c ממוצע של 8.9% (גבול האבחנה הוא 6.5%) והונחו לאכול תזונה קטוגנית למשך 90 יום. משקל גוף, HbA1c ופרמטרים מטבוליים נוספים נמדדו במהלך הניסוי. כמו כן נמדדו רמות הקטונים בדם כדי לוודא קטוזיס.
על מנת לבצע את התזונה הקטוגנית הונחו הנבדקות לאכול עד 30 גרם פחמימה ביום (או 5% קלורי), חלבון שיהווה 20-25% מהקלוריות והשאר משומן.
הנחייה חשובה שיש לשים לב אליה היא שהן יכלו לאכול כמה שרצו כל עוד זה מאכל עם חלבון ושומן.
“The key aspect of the dietary intervention was to control carbohydrates by consuming no more than 30 grams per day, coming mostly from nontuberous vegetables and berries. Subjects were encouraged to freely consume protein and fat, including meats, eggs, and cheese; a low-carbohydrate, high-fat shake (Best Fats, Orem UT); or similar.”
האוכל לא סופק על ידי החוקרים ולכן ניתן לבוא בביקורת שאי אפשר לדעת מה הנבדקות אכלו בפועל. למרות שזה נכון יש דרך לדעת ברמה מסויימת מה הן אכלו משום שמדדו להן קטונים. לכל אורך הניסוי רמות הקטונים הממוצעות היו באזור 1 mmol\l מה שאומר שיש לנו דרך להעריך שהן אכן אכלו מעט פחמימות והרבה שומן.
“Throughout the study, adherence to the intervention was confirmed with weekly tests to ensure plasma ketones (Precision Xtra, Abbott, Chicago IL) were at or above 0.5 mmol/l (Table 1; average at week 1:0.9+-0.08 ; average at week 12:1.3+-0.5).”
תוצאות
על מנת לוודא קטוזיס כל הנבדקות דיווחו שבועית על רמת הקטונים שלהם והתוצאות מראות שכולם היו מעל 0.5 שזה ההגדרה שמהעלאה מוגדר קטוזיס.
כל הנבדקות ירדו במשקל עם ממוצע ירידה של 9 קילו ב3 חודשים:
HbA1c הוא פרמטר שמייצג את ריכוז הגלוקוז הממוצע בדם ונהוג לעשות בו מדידות אחרי 3 חודשים משום שזמן מחצית החיים של תא דם אדום שממנו בודקים את HbA1c הוא 3 חודשים. המחקר כאן היה 3 חודשים זאת אומרת שהרבה מתאי הדם שנמצאים היו חשופים לרמות הגלוקוז החדשות והקטוזיס.
HbA1c ירד מ8.9 בממוצע ל5.6 שזה כבר לא נחשב סוכרתי על פי הגדרה רפואית
מבחינת הפרמטרים המטבוליים נראה שיפור בכולם עם מדד אחד מעניין, הLDL לא השתנה. אני מסביר בפוסטים כולסטרול, Remnant Cholesterol תסמונת מטבולית ומחלות לב על כך שLDL אינו מהווה גורם סיכון למחלות לב. לעומת זאת היחס של הטריגליצרידים לHDL מהווה גורם סיכון בעל סיכון יחסי גבוה למחלות לב [2]. כאשר מה קרה לנבדקות בגורם סיכון זה?
היחס טריגליצרידים לHDL ירד מ4.6 (שמהווה סיכון יחסי למחלות לב של פי 16 למי שיש להן פחות מ2.2) ל1.6, כך שהסיכון שלהן למחלות לב ירד משמעותית
בהתאם גם הטריגליצרידים ירדו כאשר הוא מהווה גורם משמעותי במדידת תנגודת אינסולין. טריגליצרידים נמוכים הם גורם חשוב וראשוני לזיהוי בריאות מטבולית (עם עוד פרמטרים כמובן).
כמו כן לחץ הדם ירד גם כן בצורה משמעותית אצל כל הנבדקות:
סיכום
מחקר זה מציג בצורה נהדרת את הכוח של תזונה קטוגנית על הבריאות המטבולית. נכון יש לו הרבה נקודות לשיפור כמו שליטה טובה יותר על האוכל, קבוצת מדגם גדולה יותר, להכניס גברים וגזעים אחרים, השוואה לקבוצת ביקורת, ומדידה של פרמטרים נוספים ועוד. אבל למרות כל זה יש לו כמה נקודות חוזקה שעושות אותו קצר ולעניין.
- מדדו קטוזיס לכל הנבדקות לאורך כל הזמן כדי לוודא קטוזיס. זה מראה שהן אכן עקבו במידה מסויימת אחר הוראות האכילה.
- שיפור בHbA1c לרמות שהן מתחת להגדרה של סכרת, הוכחה לריפוי על פי ההגדרה הקלאסית של סכרת.
- שיפור לרמה מתחת לסיכון גבוה של המדדים החשובים באמת להתקפי לב.
- אכילה חופשית ללא בקרה קלורית כך שאיכות החיים של הנבדקות לא הושפע מרעב או מהצורך לספור ולעקוב אחרי תפריטים, זה מדמה את החיים האמייתים.
המחקר נעשה בשיתוף של Benjamin T. Bikman חוקר מבטיח בתחום התזונה הקטוגנית שמדבר גם על שומן חום. שמתי פוסטים שלו אצלי בבלוג כמו: Insulin, Brown Fat Ketones w/ Benjamin Bikman, PhD.
מקור נוסף לטווח יותר ארוך ויותר נבדקים הוא הניסוי של Virta שבו עשו סיכום על הנבדקים לאחר שנה [3] (סיכום של המחקר בבלוג שלהם) ושנתיים [4] (סיכום של המחקר בבלוג שלהם). המטרה הייתה להשוות תזונה קטוגנית מול דרך הטיפול המקובלת לסכרת כדי להראות שתזונה קטוגנית מביאה לריפוי והדרך המקובלת להחמרה. המחקר נעשה בשיתוף Jeff S. Volek וStephen D. Phinney חוקרים מאד מוערכים בתחום התזונה הקטוגנית ואני ממליץ לקרוא חומרים שלהם.
אם כן המסקנה היא שהדרך לבריאות מטבולית וריפוי סכרת יכולה לעבור במספר דרכים, תזונה קטוגנית היא בהחלט אחת מהן.
הפוסט הבא שמומלץ לקרוא: מהי תזונה קטוגנית
מקורות
[1] – Improvement in Glycemic and Lipid Profiles in Type 2 Diabetics with a 90-Day Ketogenic Diet, Chase M. Walton, 2019. link.
[2] – Comparison of discrimination for cardio-metabolic risk by different cut-off values of the ratio of triglycerides to HDL cholesterol, Ichiro Wakabayashi, 2019. link.
[3] – Effectiveness and Safety of a Novel Care Model for the Management of Type 2 Diabetes at 1 Year: An Open-Label, Non-Randomized, Controlled Study, Shaminie J. Athinarayanan, 2018. link.
[4] – Long-Term Effects of a Novel Continuous Remote Care Intervention Including Nutritional Ketosis for the Management of Type 2 Diabetes: A 2-Year Non-randomized Clinical Trial, Shaminie J. Athinarayanan, 2019. link.