מחקר [1] מעולה על תזונה קטוגנית אצל אנשים מבוגרים במשקל עודף. למחקר מספר יתרונות המעידות על איכותו ובהתאם התוצאות שלו.
רמת הפוסט: מתחיל
תיאור המחקר
המחקר בוצע על 34 נבדקים בני 60-75 עם השמנת יתר (הוגדר על ידי BMI של 30-40). הנבדקים חולקו לקבוצה קטוגנית בה הם אכלו פחות מ10% קלורי מפחמימות, 65% שומן והשאר חלבון וקבוצה דלת שומן בה אכלו 20% שומן, 25% חלבון 55% פחמימה. המחקר נערך במשך 8 שבועות ובמהלכו נמדדו מספר רב של מדדים חשובים כולל מדדים של רקמת השומן, דלקתיות והרכב גוף.
לנבדקים בקבוצה הקטוגנית נאמר לאכול לפחות 3 ביצים ביום ולגוון במקורות הבשר שלהם. מקורות הפחמימה צריכות להיות בעלי ערך גליקמי נמוך, לא מעובדים וללא סוכר. כמו כן משום מה הגבילו אותם בשומן הרווי מהבשר כך שהשומן שלהם הגיע באחוז גבוה יותר משמן זית, אגוזים ודגים.
הקבוצה הדלת שומן הונחתה לאכול בשר רזה, דגנים מלאים, קטניות פירות וירקות. כמו כן נאמר להם לוותר על ביצים וארוחת הבוקר שלהם סופקה על ידי החוקרים בצורת חטיפים. תפוחי אדמה, פסטה ולחם היו חופשי.
אחד היתרונות המרכזיים במחקר זה שהנבדקים לא הונחו לשלוט בכמות הקלוריות. בצורה זה בא לידי ביטוי השינוי במדדי הרעב, ההסתגלות והחיים האמיתיים עם התזונה.
מדידות
מבחינת מדדים מחקר זה נעשה בצורה מעולה. נמדד:
- התפלגות רקמת השומן בגוף כולל שומן פנימי מול תת עורי ושומן בשריר דרך DXA.
- פאנל דלקתיות מורחב הכולל CRP, TNF-α וIL-6.
- מדידת תנגודת אינסולין בשיטת הזהב (Hyperinsulinemic-euglycemic clamp).
- מאזן קלורי וRQ.
- שומנים בדם.
תוצאות
הממצא המרכזי הינו שהקבוצה הקטוגנית ירדה בפי 3 יותר שומן פנימי מאשר הקבוצה דלת השומן. כמו כן באופן כללי הקבוצה הקטוגני ירדה ב9.7% במסת השומן לעומת 2% אצל הדל שומן. הקבוצה דלת השומן כמעט ולא ירדה במסת השומן הפנימי:
״The VLCD group experienced ~ 3-fold greater loss in VAT compared to the LFD group (− 22.8% vs − 1.0%, p < 0.001) and a greater decrease in thigh-IMAT (− 24.4% vs − 1.0%, p < 0.01). ״
מבחינה מטבולית גם כן ניתן לראות שינוי מעולה לטובת הקבוצה הקטוגני. ירידה באינסולין, בטריגליצרידים, עלייה בHDL ועלייה ברגישות לאינסולין.
לא נצפתה הבדל במדדי הדלקתיות כמו כן הLDL היה לא השתנה בין הקבוצות.
מבחינת הוצאה קלורית לא היה בין הקבוצות והקבוצה הקטוגנית הראתה שריפת שומן מוגברת דרך RQ.
״Following the VLCD, there were significantly greater increases in HDL-C and decreases in HOMA-IR, fasting insulin, and triglycerides compared to the LFD. Within the VLCD group, insulin sensitivity (clamp) significantly increased and there tended to be decreases in total cholesterol and LDL-C. There were no significant changes or between-group differences in change in fasting glucose, hsCRP, TNF-α, IL-6, total cholesterol, and LDL-C״
דיון
מחקר זה מעולה מכמה סיבות חשובות.
ראשית בהמשך לפוסט הקודם בבלוג הטיית מחקרים על אוכלוסיות בריאות במחקר זה ניתן לראות את גודל האפקט של תזונה קטוגנית בצורה משמעותית משום שהנבדקים הינם מבוגרים, בעלי משקל עודף ומראש לא במצב מטבולי טוב.
הנחיות התזונה של הנבדקים כללו תזונה קטוגנית נאותה (ואכן נמדדו קטונים אצל הקטוגניים) אל מול תזונה דלת שומן המקובלת לטיפול במצבים כמו אלה כך שיש השוואה. הנקודה החשובה בהנחיות התזונה היא שלא הגבילו את הנבדקים קלורית. בצורה זו ניתן לראות את השפעות השובע והרעב של התזונה.
מדידה של התפלגות השומן בגוף ובתור השרירים מהווה ייתרון חשוב למחקר זה משום שמתוך ההבנה שלנו של הבסיס למחלות המטבוליות וששומן פנימי מהווה גורם סיכון משמעותי למחלות מטבוליות ניתן לראות את השיפור החשוב והגדול שיש לתזונה הקטוגנית מול תזונה דלת השומן על גורמי הסיכון החשובים.
״This is the first study to report a 24% decrease in IMAT in response to a 8-wk, VLCD intervention in older adults, a population that tends to accumulate high amounts of lipid in the skeletal muscle.״
מדידת תנגודת אינסולין בשיטת הזהב מהווה ייתרון חשוב נוסף כך שאפשר לקבל אינדקטציה טובה לשיפור הרגישות לאינסולין (כפי שנצפה) בניגוד לקירובים אחרים.
מדידת דלקתיות מהווה גורם מרכזי בהתפתחות מחלות מטבוליות וכפי שניתן לראות נמדדו כאן מדדים מעבר לhsCRP. אומנם לא נראה שינוי בין הקבוצות ואף הרעה מסויימת במדדי הדלקתיות אך ייתכן שזה קשור לירידה במשקל המהירה, השינוי התזונתי או גורמים נוספים כמו זמן המחקר. בכל מקרה חשוב למדוד ולעקוב אחרי מדדי הדלקתיות.
במגבלות המחקר הם רושמים שלא ניתן לשלול את השינוי בין הקבוצות עקב השוני הקלורי בין הקבוצות משום שפרמטר הזה לא נשלט. אך זוהי הנקודה החשובה שבחיים האמיתיים לא שולטים בקלוריות. מעבר לכך, היתרון של הקבוצה הקטוגנית לעומת הקבוצה דלת השומן קיים ללא תלות במאזן הקלורי.
מתוך סיכום המחקר:
״In conclusion, the VLCD induced significant weight loss and reduced VAT and thigh-IMAT in a group of older adults with obesity. Depletion of these adipose tissue depots may be critical for reducing the risk of metabolic disease with advancing age. Furthermore, despite significant loss of fat mass, those consuming the VLCD retained greater thigh skeletal muscle volume. Weight loss in response to a very low CHO, energy restricted diet also improved hepatic and peripheral insulin sensitivity suggesting a reduced risk of cardiometabolic disease.״
״Weight loss resulting from consumption of a diet lower in CHO and higher in fat may be beneficial for older adults with obesity by depleting adipose tissue depots most strongly implicated in poor metabolic and functional outcomes and by improving insulin sensitivity and the lipid profile.״
מקורות
[1] – Effects of weight loss during a very low carbohydrate diet on specific adipose tissue depots and insulin sensitivity in older adults with obesity: a randomized clinical trial, Kevin R. Fontaine, 2020. link.