מחלות לב לרוב מקושרות לרמות גבוהות של כולסטרול למרות שבפועל אין קורלציה בין הדברים. אך מה עם תסמונת מטבולית? מה הקורלציה בין תסמונת מטבולית, כולסטרול ומחלות לב? במחקר המתואר בפוסט זה אפשר לראות באופן ברור את הקשר משום שהפרידו בין הנבדקים על פי רמת תנגודת האינסולין שלהם.
רמת הפוסט: מתעניין
היפראינסולינמניה ומחלות לב
מחלות לב וApoE4
במחקר [3] רצו לבדוק את הקשר בין הביטוי של Apolipoprotein E בצורותיו השונות למחלות לב. ApoE מעורב ברגולוציה של כולסטרול וטריגלצירדים ולכן מוטציה בו או ביטוי ברמות שונות אמורים להיות מקושרים למחלות לב על פי התיאוריה שכולסטרול אחראי למחלות לב.
תיאור הנבדקים במחקר מסוכמים בטבלה הבאה:
העמודה של MeS היא קיצור של metabolic syndrome כאשר החתך לחיובי או שלילי נעשה על פי ההגדרה של ארגון הבריאות העולמי לאבחון התסמונת. ניתן לשים לב שהLDL (הכולסטרול ה”רע”) אינו שונה סטטיסטית בין הקבוצות אולם הHDL גבוה יותר משמעותית אצל הנבדקים ללא התסמונת המטבולית.
כאשר מסתכלים על הסיכון למחלות לב עם התחשבות בפרמטרים כמו מין, עישון, גיל, כולסטרול והביטוי של ApoE (בדיקה גנטית לצורותיו השונות) אצל הנבדקים ניתן לראות שלא משנה איזה תיקון עושים כל עוד אין תסמונת מטבולית הסיכוי למחלות לב קטן ולא משמעותי.
ניתן לראות שהOR – Odd Ratio הכי גבוה אצל הנבדקים ללא התסמונת המטבולית הוא 0.21. המשמעות של OR (שהוא בקירוב הטוב הסיכון היחסי) הוא פי כמה יש סיכון לעומת הקבוצה הנבדקת. OR קטן מ2 נחשב ללא משמעותי, רק כאשר OR גדול מ2 אפשר לדבר על הסיבתיות (יש לזכור שזוהי רק קורלציה). מה קורה כשמסתכלים על הנבדקים עם התסמונת המטבולית? לא משנה איזה תיקון סטטיסטי עושים ברגע שיש לך תסמונת מטבולית הOR גדול מ2! לא כולסטרול ולא עישון ולא גורמים נוספים מקושרים למחלות לב כמו תסמונת מטבולית, זהו הגורם הסיכון הגדול ביותר (בפוסט מעבר לאינסולין מחשבות על מיטוכונדריה אני מעלה השערה לגבי המנגנון מאחורי קורולציה זאת).
סיכום
ניתן לראות כיצד תנגודת אינסולין או בשמה האחר תסמונת מטבולית מהווה גורם סיכון למחלות לב. מחקר [4] על סטטינים שניסה להראות שיפור בתמותה של מחלות לב דרך הורדת כולסטרול נכשל והופסק באמצע לאחר שלא נמצא הבדל בין הסטטינים לפלסבו למרות שהסטטינים אכן הצליחלו להוריד את הLDL.
הדרך הטובה ביותר להוריד תנגודת אינסולין ותסמונת מטבולית היא דרך תזונה קטוגנית ישנם עדויות רבות כמו סדרת המחקרים של Virta ופירוט שלי בפוסט תזונה קטוגנית וסכרת סוג 2.
הקונספציה שכולסטרול גורם למחלות לב נכשל להראות קורלציה ומכניזם כאשר תסמונת מטבולית ותנגודת אינסולין מראות את הקורלציה הטובה ביותר לכן הדרך למנוע ולטפל במחלות לב היא דרך הורדת תנגודת אינסוליו ושיפור המטבוליזם.
הפוסט הבא שמומלץ לקרוא: דלקתיות ומחלות לב
מקורות
[1] – Hyperinsulinemia Predicts Coronary Heart Disease Risk in Healthy Middle-aged Men, Marja Pyörälä, 1998. link.
[2] – Plasma Insulin as Coronary Heart Disease Risk Factor: Relationship to other Risk Factors and Predictive Value during 9½‐year Follow‐up of the Helsinki Policemen Study Population, Kalevi Pyörälä, 1985. link.
[3] – Diversity of Apolipoprotein E genetic polymorphism significance on cardiovascular risk is determined by the presence of Metabolic Syndrome among hypertensive patients, Andrei Alkmim Teixeira, 2014. link.
[4] – Serious bias in 20 year follow-up study of statin trial, Magle Stora Kyrkogata, 2017. link.