הספר Nutrition and Physical Degeneration הינו אחד מן הספרים האהובים עליי בתחום התזונה. היופי שבו מגיע מן הפשטות שבו מוצגים הדברים כך שכול אחד יכול להבין את המסר של הספר, אין צורך ברקע מדעי מקדים. עקב הפשטות והיופי שלו ספר זה הינו “התורה כולה על רגל אחת” ובאמת מי שאינו מתעניין בפיסיולוגיה יגלה שספר זה מספיק כדי להבין מה בני אדם צריכים לאכול ומה קורה כשיש חוסר באותם מרכיבים.
רמת הפוסט: מתחיל
הכותב של הספר Weston Price היה רופא שיניים בקליבלנד בשנות ב20 וה30 של המאה ה20. בעבודתו כרופא שיניים הוא שם לב למצבם העגום של שיניי האמריקאים ובצעד מחקרי אמיץ יצא אל העולם כדי לבדוק האם המצב גם שם כך.
במהלך מסעותיו הוא עבר במדינות ויבשות רבות כגון: שוויץ, האינדיאנים והאסקימוסים בצפון אמריקה, האינדיאנים בפרו, אבורג’ינים באוסטרליה, שבטים באפריקה ואיים נוספים באזורים הטרופים.
בכול מקום בו היה הוא בחן את השיניים של האנשים ואת התזונה שלהם. הספר מחולק תחילה לפרקים לפי אזורים כאשר צורת הכתיבה חוזרת על עצמה בכול אזור. מתואר כיצד השיניים של האוכלוסיות שאוכלות אוכל מקומי עם אחוזיים אפסיים עד בודדים של רקבון ואילו האוכלוסיות של המקומיים שאוכלות אוכל של “האדם הלבן” עם אחוזים גבוהים של רקבון עד כדי כך שהשן נאכלת לחניכיים.
בתמונה זו למשל ניתן לראות את הרקבון בשיניים של אינידיאנים בצפון אמריקה. אנשים אלו חיים על אוכל של ה”אדם הלבן”. בספר ההתייחסות לאוכל של האדם הלבן היא ללחם, ריבה, ירקות משומרים, שמנים צמחיים, סוכר ומאפים אחרים.
נקודה נוספת בה הוא נוגע בתור רופא שיניים היא מבנה הלסת והשיניים. לסת שמתפתחת בצורה טובה מאפשרת מיקום טוב ללא הפרעה של כול השיניים או כמו שהוא מתאר זאת “2 שורות של פנינים”.
ניתן לראות את מבנה הלסת והשיניים של אנשים אלו שחיים על תזונה מסורתית. אנשים אלו לא צריכים גשר בשיניים כמו שמקובל בעולם המערבי. אין בעיות של שיני בינה או כול הבעיה אסטית אחרת של השיניים.
חוץ מבעיות השיניים מסופר על בעיות בריאותיות רבות אחרות, בעיות שלא היו קיימת לפני המעבר לאוכל של האדם הלבן. רככת פגעה בילדים וגרמה לעיוותים במפרקים ובחוט השדרה.
“Even though calcium is present in spinach children cannot utilize it. Data have been published showing that children absorb very little of the calcium or phosphorus in spinach before six years of age. Adult individuals vary in the efficiency with which they absorb minerals and other chemicals essential for mineral utilization. It is possible to starve for minerals that are abundant in the foods eaten because they cannot be utilized without an adequate quantity of the fat-soluble activators.”
באותה תקופה ילדים רבים מתו משחפת, מחלה שלא הייתה קיימת אצל המקומיים. אחוזי התמותה היו גבוהים מאד, עד 60% במקומות מסוימיים.
בתמונה ילד אינדיאני עם שחפת.
מחלות אלו גרמו לכך שתוך זמן קצר האוכלוסיה הלכה והצטמצמה עד שהאינידאנים היו בסכנת הכחדה. מצב זה שתוך דור או שתיים מתפתחות מחלות חדשות והדרדרות מהירה בבריאות מראה שהחסינות של המקומיים ממחלות שאוכלים אוכל מקומי אינה גנטית אלה קשורה באופן ישיר לתזונה.
“The physiques of the Indians of the far north who are still living in their isolated locations and in accordance with their accumulated wisdom were superb. There were practically no irregular teeth, including no impacted third molars, as evidenced by the fact that all individuals old enough to have the molars erupted had them standing in position and functioning normally for mastication. The excellence of the dental arches is shown in Fig. 17. Where the Indians were using the white man’s food tooth decay was very severe, as shown in Fig. 18. In the new generation, after meeting the white civilization and using his foods, many developed crooked teeth, so-called, with deformed dental arches, as seen in Fig. 19.”
בכול מקום אליו הלך הוא שם לב שהמקומיים מבססים את תזונתם על מקורות מן החי ומחפשים שומן מן החי. עקב כך עלתה לו התיאוריה שבשומן מן החי ישנו מרכיב שתורם לבריאות, מרכיב אותו הוא כינה מרכיב X.
ההתמקדות שלו הייתה בחיפוש המרכיב במוצרים עשירים בשומן מן החי כמו חמאה. הוא בחן במעבדה שלו סוגים רבים של חמאות ולמרות שתחילה חשד שמרכיב X הוא ויטמין A, D או E הוא החליט לבסוף שזה לא ויטמין A, D או E אלה חומר חדש שהוא פשוט כינה מרכיב X. מרכיב שקיים בשומן מן החי ויש לו השפעה רבה על הבריאות של בני אדם. בספר מוצגים מספר מקרים בהם ילדים עם בעיות בעצמות ושברים טופלו בעזרת אותו מרכיב X כך שהם אכלו הרבה חמאה ושמן דג קוד.
בנוסף לכך הוא מדבר על חשיבות מקור החמאה. פרות שאוכלות עשב מראות על חמאה עשירה בצורה משמעותית במרכיב X מאשר פרות שגדלות על דגנים.
“Vitamin D is not found in plants, but must be sought in an animal food. The dietaries of the efficient primitive racial stocks may be divided into groups on this basis: in the first place those obtaining their fatsoluble activators, which include the known fat-soluble vitamins, from efficient dairy products. This includes the Swiss in the high Alps, the Arabs (using camel’s milk), and the Asiatic races (using milk of sheep and musk ox). In the second place there are those using liberally the organs of animals, and the eggs of birds, wild and domesticated. These include the Indians of the far North, the buffalo hunting Plains Indians and the Andean tribes. In the third place there are those using liberally animal life of the sea. These include Pacific Islanders and coastal tribes throughout the world. In the fourth place there are those using small animals and insects. These include the Australian Aborigines in the interior, and the African tribes in the interior.”
בספר פרייס מעלה תיאוריה נוספת שהדרדרות הבריאות בעקבות התזונה הלקויה אינה רק פיסית אלה גם מנטלית. הוא טוען שמחלות נפש רבות ועבריינות הינם תוצאה של שיבוש מנטלי עקב חוסרים בתזונה. בהחלט ייתכן ואף סביר שבעיות נוירולוגיות נובעות מתזונה לקויה בשלבים הקריטיים של ההתפתחות שלנו. ויטמנים מסיסי שומן כמו A, D, K וE בנוסף לחומצות שומן כמו אומגה 3 חיוניות להתפתחות המוח אך האם ניתן להסיק מכך מחלות נפש? לפי דעתי יש קשר מסוים גם אם לא בהכרח חזק. יש לזכור שספר זה נכתב בתקופה שבה מחקרים בתחום תורת הגזע היו מקובלים.
בסיכומו של דבר פרייס ממליץ לצרוך את אותו מרכיב X דרך מוצרים מן החי (בעיקר חמאה) ולהמנע ממוצרים מעובדים מעמילן, סוכר ושמנים צמחיים. העמותה שלו מקדמת את עבודתו ופועלת לקדם מכירת “חלב מלא”. חלב מלא הוא חלב שאינו עבר פסטור ושמכיל את כול הויטמנים והמינרלים היישר מהפרה. באתר של העמותה ישנם המון קישורים וקטעים מעניינים לקריאה כהרחבה לספר.
בתנועות הפליאו השונות ספר זה נחשב כאחד המחקרים המקיפים והיסודיים ביותר בתחום. לפי דעתי ספר זה הינו חובה למי שמתעניין בתחום ורוצה להעשיר את הידע שלו עם דוגמאות אמיתיות ולא רק תיאוריה. הספר נכתב באנגלית קלילה עם תמונות שממחישות יפה את הדברים. אין חשיבות לסדר הפרקים בספר ולא חייבים לקרוא את התיאור של כול מקום ומקום בו הוא עבר. התיאורים של המקומות בהם הוא עבר הם אנתרופולוגים בנוסף להיבטים הבריאותיים. מבחינה זו זה מעניין מאד לקרוא על תרבויות שונות שהשתמרו לאורך אלפי שנים.
כמו שנאמר אין צורך ברקע מדעי מוקדם כדי להבין את הספר, אין כמעט מושגים מדעיים בספר. הספר בונה על ההיגיון הבריא של הקורא שבסופו של דבר זה כול מה שצריך כדי להבין מה בני אדם צריכים לאכול. הפשטות שבהצגת הדברים, ההיגיון מאחורי הטיעונים והעובדות בשטח גורמות לכך שהקריאה זורמת ומסקרנת מאד.
לספר יש גרסא ברשת (חסרים בגרסא זו פרקים) בה ניתן לקרוא כאן.
בנוסף ניתן להזמין מאמזון עותק מקורי, כאן.
הפוסט הבא שמומלץ לקרוא: סיבים וספיגת מינרלים