Dr. Jason Fung רופא כליות גילה שיש קשר בין מחלות בכליות ותנגודת אינסולין. פונג גילה שתנגודת אינסולין הינה שורש רוב המחלות של המערב ומחלות בכליות הן רק מקרה פרטי של הבעיות עם תנגודת אינסולין. משם הדרך הייתה פתוחה לחקירה מלאה של תנגודת אינסולין וההשלכות שלה.
בספר שלו The Obesity Code: Unlocking the Secrets of Weight Loss מתאר פונג כיצד תנגודת אינסולין גורמת לנו להשמין ומה ניתן לעשות לגבי זה.
רמת הפוסט: מתחיל
הספר נפתח בתיאור מגפת השמנה והמימדים שלה. לאחר מכן מוצגת תיאוריית הקלוריות שהייתה אמורה להיות הפתרון למגפת ההשמנה אך לא הצליחה לפתור את ההשמנה. פונג מסביר ומציג מחקרים רלוונטים כיצד השיטה של Eat less move more שהוצעה על ידי הממשל לפתרון בעיית ההשמנה לא עובדת בשטח.
לאחר מכן מוצג הפתרון על פי פונג. השמנה היא לא בעיה של מאזן אנרגטי, השמנה היא בעיה של חוסר איזון הורמונלי. פונג מתייחס ל3 הורמונים מרכזיים: אינסולין, לפטין וקורטיזול עליהם הוא מפרט כאשר אינסולין זוכה להתייחסות הרבה ביותר. ההסתכלות על השמנה כעל בעיה הורמונלית היא הגישה הנכונה ולמעשה זוהי הגישה הנכונה עבור כול בעיה מטבולית בגוף מתוך ההבנה שהגורמים שמווסתים את מערכות הגוף הם הורמונים. פונג מסביר כיצד חוסר איזון הורמונלי של לפטין ואינסולין גרום לשינוי הset point של הגוף, אותה נקודה של משקל גוף אליו הגוף שואף כאשר הגוף יעשה הכול כדי לשאוף לאותה נקודה.
פונג מציג כיצד תזונה גבוהה במזון מעובד וסוכרים גורמת לעלייה באינסולין לאורך זמן ולתנגודת אינסולין בסופו של דבר. השמנה קיצונית על פי פונג היא תהליך ארוך של עשרות שנים ולכן יש להסתכל על מחקרים ארוכי טווח בהתאם. מחקרים אשר בודקים דיאטות למשך חודש אינם יכולים להסיק דברים לגבי השמנה קיצונית משום שהיא מתפתחת לאורך זמן. האנולוגיה שבה הוא משתמש היא מתכת וחלודה, כאשר הרעיון הוא שלחלודה לוקח זמן להתפתח. לאורך הספר פונג מציג את התהליכים בגוף בצורה של אנלוגיות לחיי היום יום והוא אינו נכנס לפרטים טכניים כימיים\ביולוגיים.
עם ההסברים על התזונה מוצגת הבעיה של תעשיית המזון והתערבות ממשלתית שיוצרים מצב שבו האוכל הכי זול ומסובסד הוא דווקא האוכל הכי לא בריא לנו דבר היוצר השמנה קיצונית באחוזים יותר גבוהים דווקא אצל העניים יותר.
לבסוף ישנם כמה פרקים על סיבים, משקאות קלים, חומץ ומאכלים נוספים שומנים שמשפיעים על תנגודת האינסולין. כאשר המלצות התזונות מסוכמות בנקודות הבאות:
– להפחית את כמות הסוכר.
– להפחית את כמות הדגנים המעובדים.
– חלבון במתינות.
– להגביר צריכה של שומנים טבעיים.
– להגביר צריכה של סיבים וחומץ.
במשקל והרכב גוף בתזונה קטוגנית המוצג בבלוג זה אני מרחיב על אותם מנגנונים שפונג מדבר עליהם ומתייחס בעיקר לאינסולין כווסת המרכזי של המשקל הגוף שלנו.
הציפייה שלי מהספר הייתה שהוא יהיו יותר טכני ובעל היבטים יותר מעמיקים מבחינה כימית\ביולוגית זאת מההכרות שלי עם הבלוג של פונג. הספר פונה לקהל הכללי וכול אחד ללא רקע בכימיה\ביולוגיה יכול לקרוא בו ולהבינו. ייתכן שהציפיה שלי לא תאמה את רוח הספר ולכן קצת התאכזבתי. ההצגה של המחקרים הרלוונטים הייתה מאד שטחית ללא כניסה לעומק שלהם ובנוסף הוצגו מחקרי שאלונים בתור רפרנסים. עבור הקורא הפשוט דברים אלה מספיקים בהחלט אך אני ציפיתי לספר יותר מקצועי ומעמיק.
למרות כול זאת עבור הקורא הפשוט והמתחיל ספר זה הוא מעולה וסוקר בצורה יפה מאד את הבעיה המרכזית של ההשמנה בעולם המערבי; חוסר איזון הורמונלי. בסוף הספר ישנם תפריטים לדוגמא עם הצגת כלי הצום. על צום אני לא ארחיב כאן משום שזה דורש מאמר שלם אך רק אגיד שזהו כלי חזק מאד לאיזון הורמונלי.
לסיכום אני ממליץ על הספר למתחילים בתחום ולכאלה שרוצים להבין קצת יותר את הסיבות להשמנה בגוף אך לא לרדת ליותר מידי פרטים טכניים. הבלוג של פונג עשיר במידע נוסף למי שרוצה להעמיק יותר.
קישור לקניית הספר: קישור.
הפוסט הבא שמומלץ לקרוא: צום לסירוגין